Preskočite na glavni sadržaj

Panel na temu aktivacije neiskorištenih gradskih prostora

U suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Centar oblikovanja svakodnevice poziva sve zainteresirane građane na javni panel na temu modela i smjernica za dodatnu aktivaciju postojećih neiskorištenih gradskih prostora namjenski za kulturni sektor. Panel se održava 30. rujna, od 15 do 18 sati, u ZgForumu na adresi Gajeva ulica 27, Zagreb.
vrijeme: 30.09.2019. 15-18 h
mjesto: Zagreb; ZgForum, Gajeva ulica 27
url: https://oblikovanjesvakodnevice.com/
Moderirana diskusija namijenjena je zainteresiranoj publici, dionicima u kulturnom sektoru te predstavnicima državnih i gradskih institucija.
 
Cilj panela je detektirati elemente postojećih načina, procedura i mehanizama za rješavanje potreba za prostorom, a koji se mogu unaprijediti kako bi adekvatnije odgovarali na stvarne potrebe u kulturnom sektoru. Ovim putem Vas pozivamo da svojim prisustvom i aktivnim  sudjelovanjem doprinesete što kvalitetnijoj i konstruktivnoj raspravi.
 
Dosad su u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice Antonija Komazlić i Antun Sevšek mapirali dostupne prostore u vlasništvu Grada Zagreba kako bi se u njima organizirale kulturne aktivnosti koje bi poslužile kao primjer kratkoročnog iskorištavanja gradske infrastrukture. Osim mapiranja, u planu je i izrada prijedloga izmjena i dopuna pravilnika o ustupanju gradskih prostora na korištenje s ciljem namjenskog dinamičnog aktiviranja gradskih prostora za kulturne i kreativne industrije.
 
Uz predstavljanje projekta Centar oblikovanja svakodnevice, panel će adresirati pitanje potreba temeljem iskustava aktera u kulturnom sektoru te pitanje trenutnih mehanizama ustupanja gradskih prostora na korištenje i možebitnih unapređenja tih mehanizama.
 
Ulaz je slobodan!
 
Moderator: Antun Sevšek (arhitekt i istraživač, te programski koordinator u Savezu udruga Operacija grad koji se bavi praćenjem i analizom prostorno-planskih dokumenata na gradskoj i nacionalnoj razini, politikama upravljanja gradom i razvojem inovativnih institucionalnih modela)
 
Sudionici:
 
Uz predstavnike projektnih partnera - Hrvatskog dizajnerskog društva, Muzeja za umjetnost i obrt, Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacača Sjenki i Grada Zagreba, očekujemo sudjelovanje predstavnika/predstavnica nadležnih državnih institucija i jedinice lokalne samouprave:
 
Krešimir Partl (Ministarstvo kulture RH, državni tajnik), Jelena Šakirovska (Ministarstvo državne imovine RH, voditeljica Službe za poslovne prostore), Eva Brunović (Gradski ured za kulturu, viša stručna savjetnica za audiovizualne umjetnosti i kulturnu baštinu). Na panel su pozvani predstavnici Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba
 
Na panelu će sudjelovati i predstavnici dobrih praksi: Ira Payer (Design District Zagreb), Karla Paliska i Petra Milički (festivali Dan D i Plan D), Ivana Borovnjak (OAZA - Projekt Ilica, Made in Ilica), Matea Munitić Mihovilović (Pogon), Karla Pudar (Domino project - SuKultura) i drugi, te odvjetnica Sanja Artuković.
 
Termin
Ponedjeljak 30. rujna 2019. od 15 do 18 sati.
 
Lokacija
ZgForum
Gajeva ulica 27, Zagreb
 
 
Panel se organizira u sklopu dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice, kojega provode projektni partneri Muzej za umjetnost i obrt, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Bacači Sjenki, Hrvatsko dizajnersko društvo i Grad Zagreb.