Preskočite na glavni sadržaj

Radionica arhiviranja audiovizualnih formata i pohrane sadržaja u community arhiv

U sklopu projekta Dvadeset i pet godina nezavisnog umjetničkog aktivizma u Domu mladih održat će se dvije radionice na temu arhiviranja audiovizualnih formata te pohrane i korištenja proizišle arhivske građe unutar projektom planiranog community arhiva.
vrijeme: 11.10.2019.
mjesto: Split; Dom mladih, Ulica slobode 28
url: http://pdm.hr/

Prva radionica bit će bazirana na pregledu danas nedominantnih nosača zvuka i slike koji su bili najšire dostupni i korišteni kod bilježenja aktivnosti na nezavisnoj umjetničkoj sceni, njihovom razvoju, tehničkim osobinama, pohrani u svrhu dugoročnog čuvanja te mogućnostima i načinima obrade i migracije njihovog sadržaja u suvremene digitalne formate.


Druga radionica bazirat će se na konceptu nezavisnih i community arhiva, te strategiji prikupljanja, katalogiziranja, sortiranja i odabira sadržaja za takav arhiv, kao i adekvatnog načina njihove pripreme pri uspostavi digitalnog repozitorija u čijem očuvanju i proširenju sudjeluju i sami korisnici.


Radionice će se održati kroz dva dana, a osim teorijskog pregleda, uključivat će i praktični dio unutar kojeg će se polaznici upoznati s radom na uređajima za bilježenje i reprodukciju nekad rasprostranjenih audiovizualnih formata poput audio kaseta, minidiscova, magnetofonskih vrpca, VHS, Hi8 i miniDV kaseta, Super8 filmova i fotografskog filma (110, 120, 135). Nakon održavanja radionice polaznici će biti upoznati s osnovama njihove digitalizacije, načinima pohrane dobivenog materijala i njegovog odabira i pripreme za uvrštenje u community arhiv. Prijave za radionicu vrše se putem on-line obrasca OVDJE.


Raspored radionice:


1. dan (11.10.2019., petak) – Arhiviranje i digitaliziranje audiovizualnih formata

10:00-13:00 – pregled nekad dominantnih formata za bilježenje zvuka i slike, razvoj i tehničke karakteristike, načini pohrane i dugoročnog očuvanja

15:00-18:00 – rad polaznika na uređajima za bilježenje i reprodukciju audiovizualnih formata, digitaliziranje njihovog sadržaja u suvremene formate


2. dan (12.10.2019., subota) – Community arhivi; prikupljanje, odabir i priprema sadržaja

10:00-13:00 – pregled digitalnih, nezavisnih, community i user curated content arhiva, njihove uspostave i upravljanja

15:00-18:00 – rad polaznika na katalogiziranju, odabiru i pripremi digitaliziranog sadržaja za uvrštenje u digitalni repozitorij.


Radionica će se održavati u Domu mladih, Ulica slobode 28 u prostorijama Kino kluba Split. Voditelj radionica je Petar Pečur.

 

Projekt je financijski podržala Zaklada Kultura nova.