Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski umjetnici Nikolina Komljenović i Tomislav Turković prezentiraju projekt Fencing Borders u Njemačkoj

Hrvatska izvedbena umjetnica i koreografkinja Nikolina Komljenović je s francuskim umjetnikom Brunom Pocheronom pokrenula projekt Fencing Borders u suradnji s dizajnerom Tomislavom Turkovićem i američkim glazbenikom Aaronom Snyderom. Projekt je trenutno u rezidencijalnom programu organizacije Schloss Brollin u Njemačkoj te će 27. rujna imati prezentaciju instalacije. 
vrijeme: 27.09.2019. 18,30 h
mjesto: Nejmačka; Berlin
url: https://broellin.de/en/

Fencing Borders je međunarodni dokumentarni, radio i izvedbeni projekt koji se bavi ogradama podignutim na granicama koje se već nekoliko godina podignute u Europi. Polazi od opsežnog i detaljnog istraživanja svake pojedine ograđene granice prema izradi izvedbenog rada koji tematizira konstrukcije ograda kao opipljive i vidljive granice u teorijski bezgraničnoj Europi.


Opsežno istraživanje s idejom stvaranja djela koje tematizira modularne konstrukcije kao što su mobilne sigurnosne ograda, zidovi i granice započelo je u ljetu 2017. Sveprisutne, te strukture formiraju brzorastuće negativne mreže zaustavljajući komunikacije. Mreže granica ometaju kretanje pojedinaca, grupa ljudi, krda životinja. One definiraju estetiku nedostupnosti, zabrana i opsjednutost sigurnošću. Preoblikuju krajolike, usmjeravaju kretanje, te utječu na naše proprioceptivne percepcije / ponašanja.
 

Itinerarij projekta se odvija na granicama: Hrvatska-Mađarska, Mađarska-Srbija, Bugarska-Turska, Makedonija-Grčka, Hrvatska-Slovenija, Bugarska-Grčka a sastoji se od pozadinskog i terenskog istraživanja o granici i ogradi te realizaciji scenske izvedbe koristeći dokumentarnu građu prikupljenu tijekom terenskog istraživanja. 
 

Projekt su pokrenuli koreografkinja i izvođačica Nikolina Komljenović (Hrvatska) i multimedijalni umjetnik Bruno Pocheron (Francuska / Njemačka), a pridružili su se glazbeni umjetnik te dizajner zvuka Aaron Snyder (Sjedinjene Američke Države / Njemačka) te fotograf, grafički i web dizajner Tomislav Turković (Hrvatska). Produkcija: ekscena i Wiesen 55 e.V. Financiski pomogi: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Schloss Brollin.