Preskočite na glavni sadržaj

25FPS: Filmovi 'Zombiji' i 'Demonsko' osvojili najviše nagrada

Dodjelom nagrada i projekcijom pobjedničkih filmova, od kojih su najviše nagrada osvojili 'Zombiji' i 'Demonsko', u nedjelju navečer u zagrebačkom Kinu SC je završilo 15. izdanje internacionalnog festivala eksperimentalnog filma 25 FPS.
vrijeme: 30.09.2019.
url: https://www.25fps.hr/
Svaki član Velikog žirija -  britanski filmski autor Louis Henderson, škotska kustosica i selektorica Kim Knowles i indijska filmska autorica i kustosica Shai Heredia, su svaki dodijelili svoj Grand Prix.  Nagrade su dodijelili još žiri kritike - kustosi i filmski kritičari Lovro Japundžić, Valentina Lisak i Marius Hrdy, udruga 25 FPS i  publika.


Film "Demonsko" australske redateljice  Pie Borg, nagrađene i na prošlogodišnjem 25 FPS-u, koji se bavi fenomenom 'sotonističke panike' sedamdesetih i osamdesetih, dobio je Grand prix Shai Heredie, a najboljim ga smatra i žiri kritike.


Shai Heredia ga je nagradila radi "dojmljivog propitivanja složene tematike i sofisticiranog filmskog umijeća", ocijenivši da je to "pomno izgrađeno i uznemirujuće istraživanje mračne strane čovječanstva te snažan i pravovremeni film dubinska kritika društvene i tehnološke kontrole."


"Zamagljivanjem granica između fikcije i nefikcije, horora i fantastike, ovaj rad koji prelazi granice žanra vješto se koristi arhivskom građom, rekonstrukcijom i kompjuterskom animacijom kako bi nas upoznao sa 'zlom koje ljudi čine", istaknula je u obrazloženju.


Žiri kritike je ustvrdio kako autorica, vješto se služeći postupcima filma strave i kompjutorski generiranim prikazima javnih i privatnih prostora rastače granicu između takozvane stvarnosti i fikcije te prikazuje spregu društvenih i osobnih tjeskoba i paranoja koje svoj ventil pronalaze u konstruiranju "drugoga“ kao vanjskog neprijatelja.


Film "Altiplano" Malene Szlam, smješten u svijet ravnica, vulkanskih pustinja i jezera Anda, osvojio je Grand prix Kim Knowles, koja je obrazložila kako je autorica uz pomoć ploha i tekstura prirodnog svijeta kao polazišne točke za istraživanje filmskih procesa, fizički uklopila gledatelja u prostor, aktivirajući živu osjetilnu maštu.


"Autorica stvara osjetljivu ravnotežu između stvarnosti i mašte, oscilirajući između mikro i makro, te koristi transformacijske mogućnosti filma kako bi dala glas prostorima kojima putuje", dodala je.


Grand prix Louisa Hendersona i nagrada publike dodijeljeni su eksperimentalnom mjuziklu "Zombiji" kongaško-belgijskog redatelja i glazbenika Balojia, koji je, smatra Henderson "vrlo duhovit, samosvjestan i samokritičan komentar o slici koja obilježava naše tehnološki pojačano narcisoidno doba – selfie, dok ujedno pokušava analizirati pitanja autoreprezentacije iz unutrašnjosti prividnog glamura i užasa mode, glazbenih spotova i suvremene umjetnosti".


Henderson je rekao kako taj film nagrađuje za način na koji ističe revitalizaciju žanra mjuzikla uz oštru kritiku lažnog digitalnog jaza između Europe i Afrike, smještenu u "hiper-suvremene hrpe smeća naprednog globalnog kapitalizma", kao i za najbolju glazbenu pozadinu cijelog festivala.


Nagradu Green DCP najboljem hrvatskom filmu "Strujanja" Katerine Dude


Objasnivši da nastoji podupirati nove glasove hrvatske eksperimentalne fimske scene, organizator festivala, udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, dodijelila je Nagradu Green DCP najboljem hrvatskom filmu iz cjelokupnog programa festivala - "Strujanja" Katerine Dude.


"Ove godine nagrađujemo film koji se koristi arhitekturom i interijerom da pruži novi pogled na protok vremena i na noviju hrvatsku povijest. Riječ je o poetskoj meditaciji koja se oslanja na kodove dokumentarnog, eksperimentalnog, čak i animiranog filma, kako bi nas otpustila niz struje relativnosti i prolaznosti", ističe se.


Tom nagradom osigurava se profesionalna izrada DCP-a za kratkometražni film, a pokrovitelj je tvrtka Green DCP.


Nakon Zagreba festivalski program seli u Rijeku i Ljubljanu


Nakon Zagreba, Festival 25 FPS s dijelom programa gostuje u Rijeci i u Ljubljani.


Riječko Art-kino Croatia ugostit će 1. listopada Expanded Cinema performans "Valna duljina" Stefana Canape i Antoinea Birota, a dan kasnije prikazati dobitnike Grand prixa, filmove "Zombiji" i "Demonsko", dobitnika Nagrade Green DCP "Strujanja" te u Rijeci sniman film Mate Ugrina "Prazni sati".


U petak 4. listopada, u Slovenskoj kinoteci u Ljubljani prikazat će se deset filmova izabranih iz ovogodišnje konkurencije, među ostalim, to su  "Još jedan odlazak" Renate Poljak, "Toranj" Silvestra Kolbasa, "Atomski vrt "Ane Vaz, "Vever (za Barbaru)" Deborah Stratman, "Ulaz u Ceutu" Rande Maroufi.


Protekla četiri dana na festival je prikazano ponajbolje od suvremenog inovativnog, avangardnog i hibridnog filma, videa i proširenih filmskih praksi, a za nagrade su se u pet programa natjecala 23 filma, odabranih između oko dvije tisuće prijava iz cijelog svijeta.


Nakon proglašenja pobjednika u Kinu SC uslijedila je projekcija dobitnika Grand prixa. (Hina)