Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga izabranih pjesama Luke Brajnovića 'Mjesečina u uljiku'

Knjigu izabranih pjesama hrvatskoga i španjolskog književnika Luke Brajnovića "Mjesečina u uljiku", koju je priredio Božidar Petrač, objavilo je u ediciji Mala knjižnica Društvo hrvatskih književnika (DHK).
vrijeme: 03.10.2019.
url: http://www.dhk.hr

Priređivač knjige Božidar Petrač ističe kako je Brajnović, poput mnogih drugih hrvatskih emigrantskih pjesnika i književnika, u svojoj hrvatskoj lirici slijedio misaono, jezično i iskustveno onu liniju hrvatskoga pjesništva i ono poimanje o književnom stvaranju stvaranju kakve je proživio i ponio sa sobom u emigraciju.

To se, smatra Petrač, osobno odnosi na njegov književni opus na hrvatskom jeziku, dok se njegovo pjesništvo na španjolskom jeziku sasvim drukčije poima i čita.

Podsjeća kako je otišao vrlo mlad ne napunivši ni dvadeset i sedam godina. Tek je bio počeo književno stvarati i njegovi pjesnički prvijenci jedva da dosežu dvadesetak pjesama, napominje Petrač i dodaje kako je u egzilu nastavio s istim pjesničkim izrazom, istim tematsko-motivskim grozdovima kojima je pridružio tipične emigrantske motive domotužja, izgubljene domovine i izgubljena zavičaja.

Naglašava kako se s vremenom i njegovim mijenama mijenjao i njegov pjesnički izričaj, koji postaje gipkiji, plastičniji i zreliji.

Ocjenjuje kako u njegovu pjesništvu ostaje isti tematsko-motivski kompleks, ali postaje razrađeniji, bolje izbrušen i dotjeraniji. Tomu je, smatra, doprinio i susret s hispanskom literaturom i novom sredinom u kojoj se našao i iz koje je stvarao, no misli i sjećanja na Hrvatsku i na bokokotorski zavičaj ostaju uz posebno njegovane kršćanske duhovnosti.

Takav obnovljeni Brajnović, slikar mediteranskoga zavičajnoga pejzaža, pjesnik vjerskih ugođaja i minijaturnih slika, postaje svojom drugom zbirkom pjesama vjerodostojniji i uvjerljiviji  pjesnički glas.

Po Petračevu mišljenju Brajnović je jedan od najvećih hrvatskih emigrantskih intelektualaca  koji su se svojim neumornim i predanim radom i djelom potvrdili u novoj sredini - ne samo u Španjolskoj, nego i u cijelom hispanističkom svijetu.

Knjiga izabranih pjesama "Mjesečina u Uljiku" (163 str.) podijeljena je na trinaest pjesničkih ciklusa - Smirene staze 1951., Na rubovima tuge, Koraci čežnje, Nepoznato djetinjstvo, Rasap radosti, Dasi sudbine, Mjesečina nad zaljevom, Na pragu radosti 1958., Ubrana mladost, Stazom povratka, Svijetli horizonti, Ružarij i Neuvršteno u zbirke. Na kraju knjige objavljen je priređivačev pogovor te bilješka o autoru.

Luka Brajnović rođen je 1919. u Kotoru, a preminuo 2001. u Pamploni u Španjolskoj. U emigraciji je objavio dvije zbirke pjesama na hrvatskom - "Smirene želje" i "Na pragu radosti", knjigu novela "Priče iz djetinjstva" i romansiranu biografiju bl. NIkole Tvelića "U plamenu". Na španjolskom jeziku  objavio je tri zbirke pjesama  te knjigu uspomena. (Hina)