Preskočite na glavni sadržaj

Beč: Otvorena izložba o obitelji Pejačević i doseljavanju Slovaka

Izložba "Obitelj Pejačević i kulturno-povijesne veze Hrvata i Slovaka" otvorena je u petak navečer u Hrvatskom centru u Beču.
vrijeme: 04.10.2019.
mjesto: Hrvatski centar u Beču

Izložba je postavljena na 15 panoa na kojima su fotografije i trojezični tekstovi na hrvatskom, slovačkom i njemačkom jeziku, a približava  povijesnu priču u kojoj se isprepliću pojedine grane plemićke obitelji Pejačević u nekoliko etapa dolazaka slovačkih doseljenika u Hrvatsku, koje su veleposjednici naseljavali na svojim našičkim posjedima.

Izložba  daje uvid u kulturno-povijesni i politički kontekst doseljavanja Slovaka u našički kraj te djelovanje i potporu koju im je pružila obitelj Pejačević. Izložba je, prema riječima ravnateljice Slovačkog centra za kulturu Našice Sandre Kralj Vukšić, zahvala toj obitelji za sve što su učinili za Slovake u Hrvatskoj.

"Plemička obitelj Pejačević aktivno je sudjelovala  u društvenom, kulturnom i političkom životu Hrvatske tijekom  dva i pol stoljeća", naglasila je otvarajući izložbu hrvatska veleposlanica u Austriji Vesna Cvjetković.
Dodala je da je ta plemenitaška obitelj dala je dva hrvatska bana, Ladislava i Teodora, i najpoznatiju hrvatsku skladateljicu Doru Pejačević, koja je živjela u Beču. Dorine dvije skladbe za violinu i klavir, u izvedbi mlade violinistice Karle Križ uz klavirsku pratnju Venčeslava Križa, izvedene su na otvorenju izložbe.

"Fantastično je da se ova izuzetna izložba održava u Hrvatskom centru u Beču", ocijenila je veleposlanica Cvjetković i naglasila kako su manjine hrvatska vrijednost i bogatstvo te da slovačka manjina, jedna je od 22 manjine u Hrvatskoj, njegujući svoju kulturu i običaje, oplemenjuje i  obogaćuje Hrvatsku.

"Ovaj kulturni projekt  tematizira useljavanje Slovaka u našički kraj. Prvi val doseljavanja bio je 1750-tih, a drugi u drugoj polovici 19. stoljeća. Pridonijeli su razvitku tog područja krčenjem šuma i obradom drva na posjedima obitelji Pejačević", rekla je kustosica u Slovačkom centru za kulturu Našice Tatjana Seničanin.

Izložba, koja traje do 20. listopada 2020., ostvarena je u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice i Slovačkog centara za kulturu Našice, u suradnji s Hrvatskim centrom u Beču te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH i Savjeta za nacionalne manjine RH. (Hina)