Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrada završila 57. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece je zatvorena u nedjelju, 6. listopada, svečanom dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija. Osim filmskog programa, za vrijeme trajanje Revije odvijale su se i radionice medijske pismenosti na kojima su sudjelovali mladi filmaši te voditelji videodružina.
vrijeme: 06.10.2019.
url: http://www.hfs.hr
 

U stručnom žiriju 57. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece bili su redatelji Tomislav Šoban i Boris Poljak te savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego. U dječjem žiriju sudjelovalo je desetero učenika osnovne škole Braća Ribar.

 

U kategoriji igranog filma stručni žiri nagradio je filmove Istraživači (Kaooosss, Zagreb),  Čudovište Iz školskog spremišta (OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb) i Gasi Kameru (Osnovna škola Odra, Zagreb). Dječji žiri nagradio je naslove Joker u rukavu (Kaooosss, Zagreb),  Istraživači (Kaooosss, Zagreb) i Nikad više (OŠ Većeslava Holjevca, Zagreb).

 

U kategoriji dokumentarnog filma stručni žiri nagradio je filmove Svakom je bog dao nešto (Filmska skupina Oš Strahoninec), Rand i Wassim (Filmska družina Zag, Zagreb) te Kao  da se uklapam (OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, Donji Kukuruzari). Dječji žiri nagradio je Svakom je bog dao nešto (Filmska skupina Oš Strahoninec), Najgore je što nemaš nikoga (Medijska grupa OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec) i Škarje moje malo (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica).

 

U kategoriji animiranog filma stručni žiri nagradio je Jesen (Narodno Sveučilište Dubrava, Zagreb),  Ispod maske (Škola animiranog filma Čakovec) i Priču iz šume (Grabrići, Karlovac), dok su posebna priznanja dobili  Gavran (Episkop, Pakrac) i Paralele crvene i bijele (Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin). Dječji žiri nagradio je animirane filmove Nije svako zlo za zlo (Foto kino video klub Zaprešić) i The Igra (Bacači sjenki, Zagreb) .

 

U kategoriji slobodnog stila stručni žiri nagradio je filmove Moja škola (Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik), Kad zatvorim oči (OŠ Horvati, Zagreb) i Črleni cigel (Škola animiranog filma Čakovec). Dječji žiri nagradio je radove Kad zatvorim oči (OŠ Horvati, Zagreb), Reci ne nasilju! (Studio kreativnih ideja Gunja) i Challenge (Filmska skupina OŠ Zapruđe)

 

U kategoriji TV reportaže stručni žiri nagradio je Odlučno ne (Filmska skupina OŠ Strahoninec), Minimum otpada (Filmska sekcija O.Š.  P. Perice, Makaraska) i Da-m Šinš (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica). Dječji žiri nagradio je Drugo lice, filmski vitezovi (Oš Grigora Viteza, Zagreb), 145 Godina žute zgrade (Filmsko-kreativni studio Vanima, Varaždin) i Odlučno ne (Filmska skupina OŠ Strahoninec).


Na sedam službenih projekcija prikazano je čak osamdeset i devet filmova, od kojih su 27 animirani, 25 igrani, 12 dokumentarni, 10 radioničkih, devet TV-reportaža te šest radova snimljenih u slobodnom stilu.


Osim filmova, za vrijeme Revije odvijale su se i radionice medijske pismenosti koju su pohađali mladi filmaši, koji su se bavili audio i videosadržajem te voditelji videodružina koji su obogaćivali svoju metodologiju rada s mladima. Najmlađi sudionici Revije su kroz razgovore s voditeljima radionica Martinom Mladenović i Ognjenom Andrićem iz Kino kluba Sisak obradili tri tematska područja: 'Sigurnost na internetu', 'Mediji i dječji razvoj' te 'Nasilje u medijima i prepoznavanje stereotipa'. Ove teme proizašle su iz promišljanja danas sveprisutnih ekrana koji  imaju mogućnost prikazati sadržaje iz iznimnog broja izvora, a osim toga dolaze i u nevjerojatnom varijetetu veličina, oblika i tehničkih osobina, zbog čega je važno pitati se kojem sadržaju izlažemo djecu te kako. Osim toga, voditelji videodružina upoznali su se s tradicionalnim japanskim uličnim kazalištem u obliku papirnate drame Kamišibaj na radionici pod vodstvom Ive Nemec, na kojoj su naučili nove tehnike pripovijedanja i pristupe za poticanje mašte učenika kako bi mogli razviti nove ideje za filmove.

 

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece jedina je manifestacija u Hrvatskoj posvećena isključivo filmskom stvaralaštvu osnovnoškolaca. Organizatori revije su Hrvatski filmski savez i Kino klub Sisak, suorganizatori OŠ Katarine Zrinske Mečenčani, Donji Kukuruzari i OŠ Braće Ribar, Sisak, a pokrovitelji Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Sisak, Sisačko-moslavačka županija i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Partneri u organizaciji su Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradski muzej Sisak, Turistička zajednica Grada Siska i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije.

 

Izvor: HAVC