Preskočite na glavni sadržaj

Tony Cragg - Skulpture i radovi na papiru

Ustanova za kulturu Galerija Kula, Galerija umjetnina i Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU, nakon uspješne suradnje na izložbama slavnih internacionalnih umjetnika Mima Palladina i Juliãoa Sarmentoa, predstavljaju djela Tonya Cragga, jednog od najvećih živućih kipara. Izložba se otvara u srijedu, 16. listopada 2019., u 20 sati, u prostorijama Zavoda HAZU, Split.
vrijeme: 16.10.2019.
mjesto: Split - Palača Milesi; Galerija Kula; Galerija umjetnina

Umjetnički rad Tonya Cragga ne poznaje i ne priznaje ograničenja u idejama ili oblicima koje koncipira, nitiu materijalima koje koristi za izvedbu.

Izložbe u tri splitska izložbena prostora predstavljaju Craggove crteže na papiru i skulpture izvedene u različitim veličinama, oblicima i materijalima. Riječ je o radovima koji pokrivaju Craggovu umjetničku produkciji od 1993. do 2018. godine. Time je publici omogućen uvid u cjelinu Craggovog umjetničkog procesa, počevši od idejnih skica i crteža koji predstavljaju ciljane forme zamišljenih skulptura do njihove realizacije u više materijala i veličina predviđenih za postav u interijeru ili eksterijeru.

Craggov stvaralački proces razložen je po izložbenim prostorima. Tako izložba u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad u Splitu, HAZU, uključuje 40 crteža i 8 skulptura koji omogućuju razumijevanje kako Cragg koncipira svoja djela.

Galerija Kula predstavlja 3 skulpture srednjih dimenzija, a u atriju Galerije umjetnina bit će predstavljene 3 monumentalne skulpture. Riječ je o Craggovim najpoznatijim skulpturama, koje iako izvedene iz jednog komada, kroz svoja horizontalna proširenja zadržavaju iluziju slojevitosti. Tipične za umjetnikovu stvaralačku imaginaciju i postupke upravo ove skulpture pozicioniraju njegov rad u područje između prirode i tehnologije, mističnog i svjetovnog, uzvišenog i zabavnog.

Tony Cragg rođen je u Liverpoolu 1949. Diplomirao je na Wimbledon College of Art (1970–73) i magistrirao na Royal College of Art, London (1973–77). Živio je i radio u Wuppertalu u Njemačkoj od 1977. 2009. godine imenovan je direktorom Kunstakademie Dusseldorf, a trenutno živi i radi u Wuppertalu u Njemačkoj. Tony Cragg osvojio je nagradu Turner 1988. godine i predstavljao je Britaniju na 42. Venecijanskom bijenalu iste godine.

Izložba je otvorena do 17. studenog 2019.

http://www.galum.hr
http://www.galerija-kula.hr