Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje zbornika kratkih priča 'Autorske bure' na Riječkoj ribarnici

Zbornik kratkih priča, 'Autorske bure', nastao u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, bit će predstavljen u subotu, 12. listopada, u 19,30 sati, na neobičnoj lokaciji, posve neočekivanoj za književno događanje – Riječkoj ribarnici.
vrijeme: 12.10.2019. 19,30 h
mjesto: Rijeka
url: https://rijeka2020.eu/
 

Ovaj je zbornik, koji okuplja priče šesnaest renomiranih književnika i književnica, sastavni dio programske cjeline Lungomare Art, koja u sklopu EPK projekta donosi trajnu vrijednost prisutnu u skulpturama i instalacijama koje se postavljaju na 10 različitih lokacija diljem Kvarnera, te u književnim proznim tekstovima umjetnika koji su svoju spisateljsku inspiraciju crpili također u mjestima na Kvarneru.

 

Odabrani autori i autorice, od ožujka do svibnja 2018. godine boravili su u razdoblju od mjesec dana u različitim mjestima duž kvarnerske obale i na otocima, otkrivajući i inspirirajući se znamenitostima ovoga kraja. Njihovi prozni tekstovi su pisani bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. „bhsc“ jezicima i inspirirani su lokacijama na kojima su autori boravili.  Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori i autorice birani su mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Zbornik „Autorske bure“ objavljuje se u izdanju RIJEKE 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

 

U okviru subotnje promocije, u prostoru riječke Ribarnice, dijelove priča iz zbornika interpretirat će mladi riječki glumci- studenti i studentice studija Glume i medija, Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a u programu promocije sudjelovat će i glazbeni sastav Marinada te VJ OBLIK 3 (Damjan Šporčić).

 

Ulaz na ovu posebnu književnu večer, odnosno glazbeno-scensko događanje u prostoru ribarnice, slobodan je za sve posjetitelje!

 

Kako je rečeno da na današnjoj konferenciji za medije - Prostor riječke ribarnice odabran je za promociju Autorskih bura jer i sam predstavlja svojevrsnu atrakciju, a kao ogledalo grada, ribarnica je i mjesto komunikacije, razmjene dojmova i osjećaja te miješanja kultura. Upravo je prostor ribarnice poslužio i kao inspiracija za jednu od priča koje se nalaze u zborniku Autorske bure.