Preskočite na glavni sadržaj

PPMHP: Poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka oformit će Civilnu muzejsku zbirku u okviru projekta Europskog socijalnog fonda naziva “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja”, te poziva građane na predlaganje predmeta za prvu Civilnu muzejsku zbirku u Hrvatskoj. Poziv je otvoren do 1. prosinca 2019.
prijava: 01.12.2019
url: https://muzejbuducnosti.eu/
 

KAKO ŽELIMO DA NAS PAMTE?
Poziv građanima za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku.
 
Muzeji su odraz naše sklonosti da prikupljamo, grupiramo i izlažemo predmete kojima smo okruženi. Ne koristimo ih samo u praktičnom smislu, već njihovim posredstvom kreiramo priču o sebi. Predmeti prikupljeni u muzejima, bili oni materijalni ili nematerijalni, čuvaju sjećanja naše zajednice, kreiraju priče čitavog društva. Odgovornost odabira što je vrijedno čuvanja za budućnost do sada je ležala na muzejima. No, bitnim smatramo i građane učiniti dijelom tog procesa. Stoga pitamo: Kako želimo da nas buduće generacije pamte? Temeljem vaših prijedloga Muzej će godišnje prikupiti do pet novih predmeta. Zajedno ćemo stvarati prvu Civilnu zbirku muzejskih predmeta u Hrvatskoj. Ostavljati tragove za budućnost. 

Poziv građanima za predlaganje predmeta otvoren je do 1. prosinca 2019.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka oformit će Civilnu muzejsku zbirku u okviru projekta Europskog socijalnog fonda naziva “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja”. Projekt se provodi u suradnji s pet partnera - Udrugom Žmergo, Kreativnim kolektivom Kombinat, Centrom za poticanje darovitosti, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije te Maticom umirovljenika Grada Rijeke - s ciljem poticanja zaposlenika Muzeja, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog društva na suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.
 
KOJI PREDMETI MOGU ČINITI CIVILNU MUZEJSKU ZBIRKU?
 
  1. Predlagati možete materijalne (fizičke) predmete koji su u vašem vlasništvu i koje ste voljni DONIRATI muzeju.
  1. Predlagati možete predmete nematerijalne naravi (primjerice pjesmu za koju smatrate da je obilježila vašu generaciju ili recept za jelo koje vas podsjeća na djetinjstvo). Ako niste autor niti vlasnik prijedloga kojeg podnosite, Muzej će u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima provjeriti mogućnost njegova korištenja.
  1. Predlagati možete predmete iz vašeg neposrednog okruženja za koje smatrate da:
  • najbolje karakteriziraju vrijeme i prostor u kojem živim
  • utjelovljuju specifično iskustvo, sjećanje ili doživljaj vaše svakodnevice
  • mogu  biti korisne budućim generacijama u razumijevanju života danas
  • imaju potencijal najaviti promjene koje nas čekaju u budućnosti 
 
KAKO PREDLOŽITI PREDMET ZA CIVILNU MUZEJSKU ZBIRKU?
  • Osobno. Odlaskom u Maticu umirovljenika Rijeka, ispunjavanjem obrasca i predočavanjem predmeta zbog fotografiranja. Prikupljeni podaci i fotografija učitavaju se na mrežnu platformu i postaju dostupni za glasanje.
          Adresa Matice: Kružna ul. 5, 51000, Rijeka
          Radno vrijeme Matice: od ponedjeljka do petka od 8.00 do 11.00 sati
 
KAKO SE MEĐU PRIJEDLOZIMA ODABIRE 5 PREDMETA ZA CIVILNU MUZEJSKU ZBIRKU?
Osim što ste pozvani predlagati predmete za Civilnu muzejsku zbirku, pozvani ste i podržati druge prijedloge u vidu oznake “sviđa mi se”. Pet prijedloga s najviše oznaka “sviđa mi se” postat će dijelom zbirke.
Postupak predlaganja i odabira ponavlja se svake godine iznova.
Zašto se radi odabir? Zašto svi predloženi predmeti ne mogu postati dijelom zbirke? Muzej raspolaže ograničenim prostorima (depoima) u kojima se predmeti čuvaju prema pravilima muzejske struke pa ih je potrebno koristiti racionalno.
 
ŠTO S PREDMETIMA NAKON ODABIRA?
Pet novih predmeta odabranih za Civilnu muzejsku zbirku bit će svake godine predstavljeni javnosti putem izložbe. Potom ulaze u fundus Muzeja što znači da se, poput ostalih muzejskih predmeta, inventiraju (obrađuju), interpretiraju te čuvaju za buduće generacije.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Edukacija je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

http://ppmhp.hr/