Preskočite na glavni sadržaj

Monika Herceg i Ante Storić osvojili prve dvije nagrade na regionalnom natječaju 'Biber' za kratku priču

Završen je treći 'Biber' najtečaj za kratku priču, na kojem su sudjelovali autori/ce koji/e pišu na albanskom, makedonskom, srpskom, bosanskom, hrvatskom ili crnogorskom jeziku. Žiri u sastavu Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi donio je odluku o pričama koje će dobiti nagrade i onima koje će biti objavljene u zbirci.
vrijeme: 14.10.2019.
url: https://www.facebook.com/biber.nenasilje

Odlukom žirija nagrađene su priče:

Treća nagrada: 'Mačetom ćeš me, mačetom ću te', Tamare Kovačević iz Ljubljane

Druga nagrada: 'Lito', Ante Storića iz Šibenika

Prva nagrada: 'Glava', Monike Herceg iz Petrinje

 

U zbirci će, uz nagrađene, biti objavljene i priče autora i autorica: Abida Jarića, Afrima Demirija, Aide Šečić Nezirević, Anete Petruševske, Bese Kalaje, Bojana Todorovića, Bojane Babić, Dimitrija Bukvića, Dragane Ranđelović, Ernada Osmića, Gabrijela Delića, Gordane Stojanoske, Imera Topanice, Isidore Petrović, Luize Bouharaouae, Manje Veličkovske, Maria Merdžana, Milane Gajović, Nikole Petrovića, Slađane Nine Perković, Stefana Slavkovića, i Tihane Gambiraže.

 

Nagrađene priče odlikuju se efektnom narativnom strukturom, stilskom sofisticiranošću i jezičkom preciznošću. Svaka od njih duboko je emotivna, te zadatu temu tretira s visokim stupnjem razumijevanja, empatije, ali i kritičnosti.

 

Natječaj je za temu imao sve priče koje se odnose na pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu doprinijeti boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, suosjećanjem s drugima, hrabre priče koje se usuđuju hodati u "neprijateljskim" cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam putove da gradimo izvjesniju, sigurniju i slobodniju budućnost za sve.

 

Višejezična zbirka kratkih priča bit će tiskana do ožujka 2020. godine.