Preskočite na glavni sadržaj

Završena prva faza digitalizacije Bjelovarskog lista

U suradnji dviju kulturnih ustanova, Narodne knjižnice 'Petar Preradović' i Državnog arhiva u Bjelovaru, a uz potporu Ministarstva kulture RH digitaliziran je Bjelovarski list, najdugovječniji bjelovarski tjednik.
vrijeme: 14.10.2019.
mjesto: Bjelovar
Projekt digitalizacije obuhvaća sva godišta Bjelovarskog lista od početka njegova izlaženja (27. kolovoza 1949.) pa do 1991. godine.

 

Narodna knjižnica i Državni arhiv u Bjelovaru imatelji su originalnih primjeraka lista, a prvi sačuvani brojevi sežu u 1958. godinu. Tako, Arhiv čuva brojeve počevši od 1958., a Knjižnica s malim prekidima od 1960.

 

U prvoj fazi (2019.) digitalizirana su 23 godišta  - od 1958. do 1980. - koja se nalaze u fondu Knjižnice i Arhiva.

 

U drugoj fazi (2020.) planirano je digitalizirati godišta koja se čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižici u Zagrebu (od 1947. do 1957.) i godišta od 1981. do 1991. koja se nalaze u Knjižnici i Arhivu.

 

Digitalizacija je povjerena tvrtki Point d.o.o. iz Varaždina. 

 

Poveznica na bazu do sada digitaliziranih godišta nalazi se na web stranicama Narodne knjižnice „Petar Preradović“ i Državnog arhiva u Bjelovaru.

 

Digitalizirana godišta od sada mogu on line pretraživati svi zainteresirani iz vlastitog doma,  svog ureda, bilo gdje da se nalazili. Potrebno je samo imati priključak na Internet. Pretraživanje je moguće i u Knjižnici i Arhivu uz stručnu pomoć knjižničarskog i arhivskog osoblja pa korisnik tada ne mora imati računalo i Internet.

 

Digitalizacija omogućuje potpuno pretraživanje teksta, istovremeno svih brojeva, upisom ključne riječi.   

 

O važnosti Bjelovarskog lista

 

Za novinare, učenike, studente, znanstvenike, i sve koji proučavaju noviju povijest Bjelovara i regije Bjelovar, Bjelovarski list je nezaobilazan izvor informacija. Bjelovarski list najčešće je tražena i korištena građa u obje ustanove i zbog toga je izložen habanju i propadanju pa je digitalizacija bila nužno potrebna. Digitalizacijom smo dobili trajnu zaštitu izvornika, lakšu vidljivost i dostupnost građe najširem krugu korisnika te s tim u vezi i povećanu korištenost ove građe.  

 

Značaj Bjelovarskog lista prvenstveno je u tome što on jedini u gradu kontinuirano već više od 70 godina prati sva aktualna događanja (politička, gospodarska, socijalna, kulturna, sportska).

 

Bjelovarski list pun je detalja koje nećemo nigdje drugdje pronaći.  On svjedoči o svakodnevnom životu grada, ali i o promjenama izgleda grada. U njemu su sačuvani predjeli i zgrade kojih više nema, zabilježene su izgradnje novih stambenih blokova, tvornica, društvenih i sportskih objekata.

 

Za pojedina sela općine i regije Bjelovar, za pojedina društva i udruge Bjelovarski list je bio i ostao svojevrsni kroničar pa će svaki istraživač moći sada puno lakše doći do valjanih informacija. 

 

Pored toga u listu ćemo pronaći portrete poznatih Bjelovarčana, u njemu su pjesme, priče i feljtone objavljivali Mato Lovrak, Mirko Sabolović, Zvonimir Lovrenčević, Eduard Špoljar, Željko Sabol, Goran Tribuson i mnogi drugi.