Preskočite na glavni sadržaj

Obilje smijeha na VIII. Bobijevim danima smijeha

Festival komedija VIII. Bobijevi dani smijeha, koji kazališna družina Histrion posvećuje velikom histrionu i prijatelju toga kazališta - Josipu Bobiju Marottiju, i ove godine donosi u Histionskom domu obilje smijeha, a otvorit će ih u četvrtak, 17. listopada, predstava "Fine strine s Opatovine".
vrijeme: 17.10.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://histrion.hr/
Raspored predstava

Festival je na konferenciji za novinare u utorak u Histrionskom domu najavio ravnatelj i umjetnički direktor Zlatko Vitez. Istaknuo je kako je riječ o festivalu kojim se to kazalište prisjeća svojega doajena, istodobno nudeći publici priliku za opuštanje od svakodnevnih stresova uz obilje smijeha.

"Bobi je bio Histrion od 1986. pa sve do svojeg 'odlaska' 2011. godine, i od tada - od 2012. godine - priređujemo Bobijeve dane jer se sjećamo ne samo odličnoga glumca i dragog Histriona koji je dao veliki doprinos za poboljšanje glumačkoga ceha, nego i jednog dragog čovjeka, dobrog duha Histriona s kojim je u histrionskim predstavama bilo puno smijeha i život je s njim bio ljepši", rekao je Vitez.

Danas, kada ljudi izbjegavaju ozbiljne teme jer im je život težak i preopterećen ozbiljnim temama, publika se u kazalištu voli smijati i zabaviti, rekao je Vitez, i to je ono na što Glumačka družina Histrion svojim djelovanjem, kao i Bobijevim danima smijeha, odgovara.

Festivalsko osmo izdanje počinje 17. listopada i traje do 30. listopada, a donosi petnaest ponajboljih predstava komediografske literature iz Beograda, Karlovca, Požege, Zadra, Vinkovaca, Malog Lošinja, kao i iz brojnih zagrebačkih kazališta, rekao je Vitez.

U četvrtak 17. listopada otvara ga nova predstava kazališta domaćina Glumačke družine Histrion, "Fine strine s Opatovine" Nina Škrabea u režiji Zorana Mužića, ovoljetna histrionska uspješnica premijerno izvedena u srpnju na Ljetnoj pozornici Opatovina. Glumačka družina Histrion na festivalu sudjeluje i s prošlogodišnjom satirom "Tajkuni", koju je po tekstu Mire Gavrana također postavio Mužić.

"To je također naša velika uspješnica, koja je ove godine izvan konkurencije za nagrade", napomenuo je Vitez.

Od inozemnih kazališta, VIII. Bobijevi dani smijeha ugostit će Pozorište Prizor iz Beograda u Srbiji, koje u Zagreb dolazi s komadom "Samci i samice" autora i redatelja Rade Vukotića, čiji likovi, "u maniri televizijskog sitcoma", pokušavaju "smijući se, kroz cijelu predstavu i vrtlog današnjeg vremena, što veselije proživjeti svoje poslovne, društvene, socijalne i - u osnovi - samačke živote".

Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca izvest će "S.O.S. - Sve o sofi", "duhovitu i potresnu priču o namještaju, koja zbližava i razdvaja, nasmijava i rastužuje" u režiji Jerneja Kobala. Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba gostuje s predstavom "Dekorater" u režiji Nine Kleflin, komedijom Donalda Churchilla koja uz niz zanimljivih obrata nudi humorni odgovor na pitanje - "što učiniti ako vam se dogodi ljubavni trokut, i kako se iz njega izvući(?)".

Gradsko kazalište Požega nastupa s komadom "Iza ograde" redateljice Jelene Hadži-Manev, komedijom koja se bavi pitanjem obitelji te, zavirujući ispod površine međuljudskih odnosa preispituje u kojoj smo mjeri sami odgovorni za vlastitu sreću.

Hrvatsko narodno kazalište Zadar predstavit će se s komadom "Tarzan" u režiji Matjaža Latina, humorističko-stripovskim prikazom kultne knjige i filmova o Kralju džungle koji bajkovitu priču pretvara u zbiljski život. Na festival stiže i amatersko Kazalište Jak iz Malog Lošinja s komadom "Specijalna pošiljka" Alberta Hennequina u režiji Darka Tralića, koja se kroz komediju bavi aktualnim pitanjem zabrane pobačaja.

Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca i Hrvatsko kazalište u Pečuhu izvest će tragikomediju "Ljubaf" po tekstu Murray Schisgala i u režiji Gorana Ribarića, u kojoj troje likova "na izuzetno duhovit način progovara o svojim intelektualnim, seksualnim i psihološkim frustracijama".

Sve predstave se održavaju u Histrionskom domu u Ilici 90, osim predstave "Malograđani" redatelja Paola Magellija, koja igra u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli, "Bobijevom domicilnom kazalištu, kojega je on bio jedan od osnivača davne 1953.",  te komada "Zaljubljeni Shakespeare" u režiji Stanislava Slovaka, s kojim na festivalu sudjeluje zagrebačko Gradsko kazalište Komedija.

Premijerno odigrani 4. listopada, "Malograđani" su već proglašeni jednom od najuspješnijih Magellijevih komedija, dok je izmišljena shakespearijanska romansa "Zaljubljeni Shakespeare" hvaljena zbog intrigantne igre pune humorističnih i satiričnih scena kojima je pridodan dašak spektakla.

Od zagrebačkih kazališta, na festivalu nastupa i Satiričko kazalište Kerempuh s komedijom "Ja od jutra nisam stao" koju je po tekstu Une Vizek postavila Nana Šojlev, a riječ je o komadu koji na specifičan način, uz bitan sadržajni zaokret, progovara o rodnoj problematici, "satiričnom oštricom secirajući uvriježene klišeje o dinamici muško-ženskih odnosa".

Kazalište KNAP dolazi s komadom "Kako ubiti suprugu ili supruga bez suvišnih zašto", "šarmantnom komedijom o suvremenim muško-ženskim sukobima" redatelja Borisa Kovačevića, a Teatar Rugantino s komedijom zabune "Sirena i Viktorija" koju je po tekstu Aleksandra Galina režirao Filip Grinvald. Teatar Gavran izvest će Gavranovu komediju "Sve o muškarcima" u režiji Mladene Gavran, koja s puno humora i neočekivanih sukoba razotkriva muški svijet.

O festivalskim nagradama ove godine odlučuju kazališni kritičar Tomislav Kurelec, glumica Ankica Dobrić, te kao glas publike Marija Draginić, profesorica hrvatskog jezika u mirovini.

"Festival završava u srijedu 30. listopada svečanom dodjelom nagrada VIII. Bobijevih dana smijeha i s predstavom kojom i otvaramo festival, 'Fine strine s Opatovine', koje smo prilagodili za izvedbu u Histrionskom domu", zaključio je Vitez. (Hina)