Preskočite na glavni sadržaj

Otvaranjem nove gradske knjižnice u Buzetu otvoren je Mjesec hrvatske knjige 2019.

Prigodnom svečanošću u Gradskoj knjižnici Buzet u utorak je otvorena manifestacija Mjesec hrvatske knjige 2019. te novouređeni prostor te knjižnice.
vrijeme: 15.10.2019.
mjesto: Buzet
Kako je tom prigodom istaknuto, svečanost otvorenja nove gradske knjižnice održala se između dvije, za buzetsku knjižnicu, iznimno važne obljetnice. Naime, prošle je godine obilježeno 130. godina osnutka prve Hrvatske čitaonice u Buzetu, a sljedeće godine obilježit će se i 130. godina službenog početka njenog djelovanja.


"Buzetska čitaonica, preteča današnje Gradske knjižnice osnovana je 1888. godine, a službeno otvaranje javno je objavljeno 6. srpnja 1890. godine. Od tih prvih dana pa sve do danas, knjižnica je često mijenjala sjedište a najveći dio vremena bila je smještena u zgradi Narodnog doma u Buzetu. Zbog nedostatka prostora 2012. godine počele su pripreme za njeno proširenje i adaptaciju a u konačnici je odabrana zgrada u samom središtu grada koja prostorom i površinski najbolje odgovara standardima za narodne knjižnice", istaknula je Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda” Buzet, pri kojem Gradska knjižnica Buzet djeluje.


Ukupno je za realizaciju nove Gradske knjižnice Buzet utrošeno 2,8 milijuna kuna od čega je 1,5 milijuna kuna osiguralo Ministarstvo kulture, a 1,3 milijun kuna Grad Buzet. Knjižnica se prostire na 280 m2 površine, a sadržajno uključuje info punkt, bebin kutak, dječji odjel, čitaonicu dnevnog tiska, odjel beletristike, odjel znanstvene i stručne literature, referalne građe, zavičajne zbirke Piquentine i Histrice te odjel za mlade s multimedijom. Knjižnica trenutno broji preko 500 članova, a raspolaže s više od 30 tisuća svezaka knjiga, više od tisuću slikovnica te tristotinjak jedinica neknjižne građe.


Ustvrdivši kako će novim, površinski znatno većim te suvremeno opremljenim prostorom, Gradska knjižnica Buzet uistinu postati informacijsko, komunikacijsko, obrazovno i društveno središte grada, buzetski gradonačelnik Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što je Buzet dobio novo, atraktivno, privlačno i suvremeno mjesto okupljanja i razmjene znanja.


"Uređenje Gradske knjižnice Buzet jedan je od desetak projekata u kulturi te obnovi i revitalizaciji kulturne baštine koji se u protekle dvije godine realizirao u Gradu Buzetu, čime je ukupno ulaganje u kulturu u navedenom razdoblju prestiglo 17,5 milijuna kuna. Ovim ulaganjima izmijenilo se lice Grada, poboljšala kvaliteta života, a otvorene su i mogućnosti za realizaciju novih i još kvalitetnijih programa i sadržaja u kulturi" - poručio je Žulić.


Zadovoljstvo što je upravo Buzet izabran za domaćina središnje svečanosti Mjeseca hrvatske knjige 2019. godine te što se tom prilikom svečano otvorio i novi prostori Gradske knjižnice Buzet izrazili su Višnja Cej, ravnateljica Knjižnica Grada Zagreba, ujedno i predsjednica programskog i organizacijskog odbora Mjeseca hrvatske knjige 2019., pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić te državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.


Čast rezanja vrpce čime se i službeno otvorila Gradska knjižnica Buzet pripalo je Sonji Sinčić, najčitateljici Gradske knjižnice Buzet koja je donedavno bila i direktorica jedinog izdavačkog poduzeća na području Grada Buzeta, zahvaljujući kojemu je zavičajna zbirka Piquentina bogatija za velik broj naslova. (Hina)