obljetnica, proslava

Dani europske baštine 2017. u Hrvatskoj


vrijeme: 20.09.2017. - 29.10.2017.

Dani europske baštine u Hrvatskoj 2017. godine obilježavaju se u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno tijekom rujna i listopada. Tema ovogodišnje manifestacije je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti

U brojnim naseljima diljem Hrvatske, od Vukovara do Konavala, organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja. 

Osnovne informacije o prigodnim događanjima: o lokaciji, datumu, vremenu održavanja kao i kratak opis njihova sadržaja s ciljem što jednostavnijeg snalaženja i odabira unutar raznovrsnog programa može se naći u Publikaciji Dana europske baštine 2017. Ulazak na sva događanja je slobodan!

Svečano otvorenje središnje izložbe Pustinja Blaca – kulturni krajolik održat će se u srijedu, 20. rujna 2017. u 19 sati, u Gliptoteci HAZU u Zagrebu. Izložba će se moći pogledati do 20. listopada o.g.
Ovom izložbom želi se predstaviti nekadašnji svećenički eremitorij Pustinje Blaca kojim se danas u suvremenim okolnostima, baš kao nekad, upravlja s visokom sviješću o nužnoj povezanosti čovjeka s prirodom. Budući da je ovogodišnja zajednička tema većine zemalja Vijeća Europe Baština i priroda: krajolik mogućnosti, upravo se stoga ovom izložbom otvaraju Dani europske baštine u Hrvatskoj. Temom se želi istaknuti potreba istraživanja raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće naraštaje. Svojom sadržajnom i oblikovnom sveobuhvatnošću ona ujedno predstavlja prikladan uvod u Europsku godinu kulturne baštine, čijim će mnogobrojnim i raznovrsnim manifestacijama biti obilježena cijela 2018.

Više u temi pročitajte na www.min-kulture.hr.

(D.H.F., 12.09.2017)