Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'rePUBLIKE U ORKESTRU' u riječkom 'Zajcu'

Predstava 'rePUBLIKA U ORKESTRU' finalizira cjelogodišnji projekt započet u Chicagu, nastavljen u Zagrebu, a premijerno se u cjelini izvodi u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci u nedjelju, 20. listopada, u suradnji Talijanske i Hrvatske drame riječkog 'Zajca' i izvedbenog kolektiva BADco.
vrijeme: 20.10.2019.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Predstava je temeljena na jednom od ključnih tekstova kazališne avangarde, 'Hoppla, wir leben' Ernsta Tollera, a prikazat će se kroz trodijelnu koreografsku strukturu temeljenu na križanjima povijesnih modernističkih, postmodernih i suvremenih umjetničkih praksi.

Premijera: 20.10. u HNK «Ivan pl. Zajca».

Reprizne izvedbe: 28.10. i 31.10. u 19:30 u HNK «Ivan pl. Zajca»

 

Da su umjetnici pokušali promijeniti svijet, nije nikakva novost. Niti da su ga pokušali spasiti. Ali što kad niti promjena niti izgledi za spas nisu izvjesni, kad prijeteća katastrofa stavlja pred nas jedan jedini izlaz - učiniti nemoguće? Danas, kad filozofi tvrde da je lakše zamisliti kraj svijeta nego kraj kapitalizma, kad je utopija postala pogrdna riječ, a izvjesnost katastrofe razoružava našu maštu, odlučujemo se na vježbanje i prakticiranje nemogućeg.

 

Nova predstava BADco. nudi gledateljima jedinstvenu perspektivu na kazališni prostor smještajući se u rupu orkestra - utrobu kazališnog stroja, ali i na mjesto čija je budućnost direktno ovisna upravo o nadolazećim klimatskim promjenama i podizanju razine mora.

 

U ovoj trodijelnoj predstavi vraćamo se u povijesne pokušaje umjetničke intervencije u stvarnost, od modernističkih republika pod vodstvom pisaca Ernsta Tollera i Gabrielea D'Annunzia, preko jezičkih i vizualnih intervencija u javnom prostoru (Paolo Scheggi, Vito Acconci), do tarantelističkih pokušaja izvođenja nemogućih koreografija (Goat Island) ili nemogućih kompozicija (John Cage).

 

Umjetnički tim predstave čine redatelj Goran Sergej Pristaš, dramaturzi Tomislav Medak i Nataša Antulov i koreografkinje Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Predstavu izvode Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Ivna Bruck, Aleksandra Stojaković Olenjuk i Petar Kovačić. Predstava okuplja i vizualne umjetnike Igora Eškinju kao scenografa te Marina Lukanovića kao autora video rada.

 

Ulaznice: https://www.ulaznice.hr/web/events/64