Preskočite na glavni sadržaj

11. festival prava djece: Mali festival za velike teme

11. festival prava djece otvoren je 16. listopada u zagrebačkom kinu 'Tuškanac', projekcijom švedskog filma 'PewPewPew', koji progovara o utjecaju društvenih mreža na djecu i mlade, unutar programa 'Razgovor počinje filmom', u kojemu srednjoškolci gledaju film te potom sudjeluju u razgovoru s psiholozima i ostalim stručnjacima.
vrijeme: 16.10.2019.
url: https://www.festivalpravadjece.com/
 


Istraživanja u Hrvatskoj* pokazuju da svako deseto dijete u dobi od 15 do 17 godina prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom na društvenim mrežama. Svako četvrto dijete te dobi svakoga tjedna traži na internetu nove prijatelje. Svako treće dijete u dobi od 9 do 17 godina je u posljednjih godinu dana komuniciralo na internetu s osobama koje nisu upoznali uživo. Međunarodno istraživanje je pokazalo da tinejdžerice imaju lošije mišljenje o svom tijelu kada su izložene obrađenim i manipuliranim fotografijama na Instagramu.**

 

Festival traje do 8. studenog, a na projekcijama za osnovne i srednje škole prikazivat će se domaći i međunarodni filmovi čiji su autori upravo djeca i mladi, njihovim vršnjacima u 22 grada u Hrvatskoj. Svi filmovi prilagođeni su djeci s oštećenjima sluha i vida, čime je Festival prava djece jedini u potpunosti inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj.

 

U proteklih 10 godina, kroz zabavan i edukativan program Festivala sudjelovalo je više od 57 000 djece i mladih, njihovih roditelja i nastavnika, umjetnika i stručnjaka.

 

Ove godine Festival je posebno važan zbog obljetnice 30 godina Konvencije o pravima djeteta. Upravo su jedna od najvažnijih prava djeteta pravo na igru i odmor, pravo na slobodno vrijeme i dostupnost kulturnim sadržajima. Djeca imaju pravo izraziti što osjećaju i misle, a odrasli ih trebaju čuti.

 

Stoga je krilatica Festivala - Mali festival za velike teme!

 

„Iako kod nas postoji ponuda različitih zabavnih, rekreativnih, kulturnih i umjetničkih sadržaja za djecu, mnogo je djece kojima su oni gotovo nedostupni. Ovaj je festival poticajan za djecu, roditelje i učitelje, ali i za cijelo društvo – jer nas uporno podsjeća da djeci moramo osigurati odgovarajuće kulturne sadržaje i pobrinuti se da oni budu dostupni svakome djetetu. Film može služiti djeci – kao podrška, kao utjeha ili kao njihov glasnik koji će prenijeti važne poruke djece svijetu odraslih“ poručuje pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

 

U sklopu Festivala organiziraju se i besplatne projekcije obiteljskih filmova u Zagrebu pod nazivom „Dobre vibracije“, koje su otvorene za javnost, s misijom poticanja obiteljskog odlaska u kino i kvalitetno provedenog slobodnog vremena roditelja s djecom. Filmovi na zabavan i inspirativan način prikazuju korisne teme, važne i za roditelje i za djecu.

 

Održavaju se u zagrebačkom Cinestaru Novi Zagreb (Avenue Mall) vikendima - 19. i 20. listopada te 26. i 27. listopada.

 

Prijava za besplatne karte su na festivalpravadjece@alternator.hr, prijava je obvezna, jer je broj mjesta ograničen.

 

Partneri Festivala su Ured UNICEFa za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i Blitz Cinestar d.o.o., a podupiru ga HAVC, Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.
 

* EU Kids online (Global Kids Online i EU Kids Online najveći su međunarodni projekti u području istraživanja medijskih navika djece)Istraživanje u Hrvatskoj je proveo DKMK na uzorku od 1.017 djece (9-17 godina) i isto toliko roditelja, tijekom listopada i studenog 2017. godine.


** Medijskapismenost.hr prenosi rezultate istraživanja “Lijepa kao slika: Direktni utjecaj manipuliranih fotografija na Instagramu na sliku o vlastitu tijelu kod tinejdžerica”, a istraživanje je provedeno na uzorku od 144 djevojke u dobi 14-18 godina.