Preskočite na glavni sadržaj

Panel 'Pristup i dostupnost kulturi – Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima'

Stručni panel održat će se u Zagrebu, 24. listopada u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, u sklopu Festivala prava djece. Zainteresirani se mogu javiti za prisustvo na panelu do ponedjeljka, 21. listopada.
vrijeme: 24.10.2019.
prijava: 21.10.2019
mjesto: Zagreb; Kuća Europa, Ulica A. Cesarca 4
url: https://www.festivalpravadjece.com/
Program stručnog panela - Pristup i dostupnost kulturi
 
Tema panela proizašla je iz rada udruge Alternator na prilagodbi audiovizualnog sadržaja za djecu i odrasle osobe sa senzornim oštećenjima (oštećenjem vida ili sluha). U okviru Festivala prava djece i drugih programa sve aktivnosti imaju integrirajući karakter, tako da u isto vrijeme djeca sa senzornim oštećenjima, kao i njihovi čujući i videći kolege, zajedno prate kulturni sadržaj. Unatoč rijetkim primjerima dobre prakse, među kojima je i Festival prava djece, u Hrvatskoj je veliki dio kulturnih sadržaja, pogotovo audiovizualnih, nedostupan djeci sa senzornim oštećenjima.
 
Europski parlament je 2018. godine usvojio novu Direktivu o audiovizualnim medijskim uslugama koja uključuje i obvezne odredbe o pristupačnosti sadržaja osobama s invaliditetom te bi u skoroj budućnosti trebalo biti više titlova za gluhe i nagluhe, audio-deskripcija za slijepe i prijevoda i tumačenja na znakovni jezik u svim vrstama audiovizualnih sadržaja.  
 
U sklopu stručnog panela 'Djeca s teškoćama u razvoju i sudjelovanje u kulturnim sadržajima' sudjelovat će Helenca Pirnat Dragičević (pravobraniteljica za djecu), Mira Pekeč Knežević (zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom), Chris Marcich (ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra) i Tanja Aćimović (umjetnička direktorica Festivala prava djece).
 
Panel se održava 24. listopada od 10 do 14 sati u Kući Europa na adresi Ulica A. Cesarca 4.
 
Zainteresirani se mogu javiti za prisustvo na panelu do 21. listopada 2019. na e-mail katarina@alternator.hr.  Sudjelovanje na panelu se ne naplaćuje, a broj mjesta je ograničen.

Izvor: HAVC