izložba

Izložba 'Glavatari - Zoo Zid: za suvremene lovce na kreativno'


vrijeme: 14.09.2017. - 08.10.2017.
mjesto: Zagreb, Etnografski muzej

Izložba 'Glavatari - Zoo Zid: za suvremene lovce na kreativno' održat će se u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 14. rujna do 8. listopada 2017. Izložba će predstaviti eko-art radove Ane Grzunov.

Naša kultura i povijest slažu se u jednom: čovjek je prvo bio sakupljač pa tek onda lovac. No, zavirimo li malo dublje ispod površine vremena, stoljeća i epoha, opazit ćemo da kroz njih nismo prvo sakupljali, a onda lovili hranu, namirnice i obilje, opazit ćemo da smo od pamtivijeka lovci na nove ideje, praktična rješenja, kreativne misli i progresivne promjene.

A što su Glavatari? Tehnički: Glavatari su ručno rađeni, unikatni ukrasi za zid, izrađeni od recikliranih, ekoloških materijala i postavljeni na drvenu podlogu. Kaširani papir starih novina, prirodno ljepilo od brašna i vode, pamuk i koji metar gušta - sve je to Glavatar. Originalan ukras za zid, maštovit poklon za dijete, neobičan dar za odrasle željne pokojeg skoka iz rutine, uniformiranih trendova, klasičnih poklona i uvriježenih simbola.

Etnografski muzej glavate će kapitalce izložiti kao vrijedan, kreativan i suvremen doprinos izložbi „O životinjama i ljudima“, koja nas vodi u kronološku šetnju burnog, znamenitog i neraskidivog odnosa između ljudi i životinja. Glavatari su tu da nas na značajan, osebujan i inspirativan način trznu u razmišljanju kako danas doživljavamo životinje i kako danas doživljavamo sebe, zajednicu i svijet koji nas okružuje. Lovimo li puškom ili idejom? Težimo li savezu ili zakonu jačega? I, naposljetku - želimo li da nas s naših zidova gleda život, ili smrt?
-
Ana Grzunov rođena je 1982. godine u Zagrebu, gdje je, godinama kasnije, u jednu spojila svoje dvije velike ljubavi: onu prema umjetnosti i onu prema radu s djecom. Diplomirala je Predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.
S Dijanom Zorić osmislila je, osnovala i pokrenula Laboratorij zabave, suvremeni i interaktivni studio za učenje, igru i smijeh. Danas je njegova umjetnička direktorica, koja kontinuirano ( a suradnici bi rekli: i danonoćno) radi na osmišljavanju i provođenju umjetničkih, kreativnih sadržaja za polaznike i entuzijaste svih životnih dobi te dinamičnih, originalnih i posve neklasičnih programa edukacije za djecu vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Laboratorij zabave će tijekom trajanja izložbe održati kreativne radionice za djecu i odrasle.
 

(D.H.F., 13.09.2017)

Tagovi: Ana Grzunov