Preskočite na glavni sadržaj

U Zagrebu se održava konferencija 'Nematerijalna baština - izazov za politiku upravljanja i prikupljanja'

Međunarodna znanstvena konferencija „Nematerijalna baština – izazov za politiku upravljanja i prikupljanja“ održavat će se u Zagrebu od 17. do 20. listopada 2019. godine.
vrijeme: 17.10.2019.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara
url: http://icom-ichday.info/hr/

Konferenciju organiziraju ICOM SEE i Etnografski muzej, uz podršku ICOM-a i financijsku potporu namijenjenu specijalnim projektima.

Konferencija će se održati u Muzeju Mimara, uz prigodnu demonstraciju tradicijskih obrta – izrade dječjih igračaka i zlatoveza. Prikazivat će se i filmovi o dobrima upisanima na UNESCO-ove liste.

Konferencija je organizirana kako bi se iniciralo obilježavanje 17. listopada kao međunarodnog dana nematerijalne kulturne baštine. Riječ je o datumu kada je prihvaćena UNESCO-ova Konvencija za očuvanje nematerijalne kulturne baštine 2003. godine u Parizu. Konferencija će pomoći članovima stručnjacima za nematerijalnu baštinu da steknu uvid u tendencije osnaživanja UNESCO-ovih i ICOM-ovih strateških ciljeva vezanih uz nematerijalnu kulturnu baštinu. Osim toga, nastojat će istražiti izazove pred kojima se nalaze muzeji prilikom predstavljanja nematerijalne kulturne baštine. U okviru Konferencije fokus će biti stavljen na upravljačku politiku vezanu uz prikupljanje najosjetljivije vrste baštine, vrlo često korištene u kulturnom turizmu i izložene mnogobrojnim zahtjevima.
Putem predavanja, ali i radionica, projekcija filmova, službenih i neslužbenih rasprava među stručnjacima sudionicima ove Konferencije bit će omogućen uvid u najnovije smjernice vezane uz nematerijalnu baštinu na svjetskoj, ali i nacionalnoj te gradskoj razini.
Partneri su Konferencije nacionalni odbori za muzeje ICOM Hrvatska i ICOM Slovenija te Muzej Mimara, Comcol i Intercom.
Potporu projektu daju Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.