Preskočite na glavni sadržaj

'Dnevnik Diane Budisavljević' otvara novu Kino Zonu u Zadru

Ovogodišnji apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala ovjenčan sa šest Zlatnih arena otvorit će u petak, 18. listopada, u 20 sati, cjelogodišnje nezavisno kino Kino Zonu. Građani će uz filmsku projekciju imati mogućnost moderiranog razgovora s autoricom filma Danom Budisavljević po završetku projekcije.
vrijeme: 18.10.2019. 20 h
mjesto: Zadar; Kino Zona
url: https://www.facebook.com/CentarNezavisneKultureZadar/

Kino Zona - program za listopad


Poljana Branka Stojakovića bila je ugodni topli ljetni dom Kino Zoni do zadnjih dana rujna. Posjeta od gotovo 1 600 građana na 19 ljetnih projekcija pokazala je potrebu za cjelogodišnjim djelovanjem. Nova programska shema Kino Zonu seli u prostor Kneževe palače, kapaciteta 130 mjesta, koja tako, u narednim mjesecima, postaje poprište dugometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, gostovanja autora, filmskih predavanja i okruglih stolova. Za ovu uspješnu lokalnu filmsku inicijativu zaslužna je Zajednica udruga Centar nezavisne kulture uz potporu i sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra i Gradskog ureda za kulturu i šport.

 

Početak svih projekcija je u 20 sati, a održavat će se jednom tjedno Ulaznice po cijeni od 20 kuna mogu se nabaviti svakim radnim danom od 8 do 16 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3) ili na lokaciji prikazivanja prije početka projekcije. Blagajna na lokaciji se otvara u 19.15 h.

 

Film Dnevnik Diane Budisavljević istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. Diana Budisavljević sa suprugom liječnikom, kćerima i tek rođenom unukom živi životom zagrebačke visoke građanske klase. U jesen 1941. doznaje da se Židovke i Srpkinje s djecom odvode u logore gdje umiru od gladi i bolesti. Židovska općina šalje pomoć Židovkama, ali za Srpkinje se nitko ne brine. Koristeći svoje austrijsko podrijetlo, Diana apelira na vlast, crkvu i Crveni križ da spase barem djecu. Nitko od njih ne želi preuzeti odgovornost. S nekolicinom prijatelja u svom stanu prikuplja pomoć i organizira akciju kojom će do kraja rata od sigurne smrti biti spašeno više od 10 000 djece.

 

Dnevnik Diane Budisavljević režirala je Dana Budisavljević, koja potpisuje scenarij, zajedno s Jelenom Paljan. Film je nastao u produkciji Hulahopa iz Zagreba u suradnji sa December (Slovenija) i This and That Productions (Srbija). Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Filmskog centra Srbije, HRT-a i europskih fondova MEDIA i EURIMAGES.

 

Izvor: HAVC