Preskočite na glavni sadržaj

U Splitu predstavljene 'Sabrane pjesme' Luka Paljetka

U povodu 75 godina života i 55 godina umjetničkog i književnog rada akademika Luka Paljetka, u četvrtak je u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita svečano predstavljena knjiga 'Sabrane pjesme I.-VI. (1968.-2018.)' u kojoj su obuhvaćene sve pjesme iz njegovih zbirki.
vrijeme: 18.10.2019.
mjesto: Split
Pjesme su različitog karaktera - od pučkih i ljubavnih, preko misaonih, sve do balada i romansi, a sadržaj je mijenjan kako se mijenjao interes u poeziji ili osjećaj prema svijetu, rekao je akademik Paljetak.

 

Pjesnik, kaže Paljetak, mora biti otvoren prema svijetu u kojem živi i u kojemu je postavljen kao pjesničko biće. "Tako sam u svojim pjesmama govorio o svom odnosu prema obitelji, Bogu, svijetu, ljubavi prema ženi ili prema onome što nam se u svakodnevnom životu događa", pojasnio je je.

 

U "Sabranim pjesmama" nisu obuhvaćeni stihovi objavljivani u književnim i sličnim časopisima.

 

Recenzent Tonko Maroević rekao je da je u šest golemih svezaka prikupljeno veliko pjesničko djelo, sigurno najopsežnije i vjerojatno najrazvedenije od svih hrvatskih suvremenih pjesnika. Maroević je istaknuo i kako su kroz Paljetkov opus prošle oscilacije ukusa, ali istovremeno kontinuitet jednog apsolutno individualnog i vanvremenskog izraza.

 

"Luko Paljetak jest potencijalno simbolist, mogli bismo reći romantičar ili neoromantičar, on je ljubitelj starih oblika i istovremeno čovjek senzibiliteta otvorenog svim iskustvima i mjenama, a opet kontinuitet silno jedinstven u smislu vezanoga stiha, učestalog četrnaesterca svih mogućih klasičnih formi", rekao je.

 

Zoran Bošković u ime Naklade Bošković naveo je kako je tih šest svezaka tiskano u 500 primjeraka te ukupno imaju 3730 stranica. U nakladi su vidjeli da nekih njegovih prvih izdanja knjiga uopće nema niti u knjižnicama pa su se, pojasnio je, odlučili na projekt sabranih pjesama i sve njegove sabrane pjesme objavili su u jednom kompletu.

 

U glazbenom programu sudjelovao je Darko Matičević koji je uglazbio Paljetkove stihove.

 

Sabrane pjesme su prethodno predstavljene u Metkoviću i Dubrovniku, a sljedeći četvrtak će biti predstavljene i u Zagrebu. (Hina)