Preskočite na glavni sadržaj

Talijanski kazališni kolektiv Sotterraneo gostuje u &TD-u

Europski projekt apap- Perfroming Europe 2020 u Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo, višestruko nagrađivanu predstavu 'Overload' te radionicu Theatre Fit istog kolektiva. Radionica će se održati 23. listopada od 10 do 13 sati, a predstava je na rasporedu 24. listopada, u 20 sati, u Velikoj dvorani &TD-a. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 23.10.2019.
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25
url: http://itd.sczg.hr

Predstava 'Overload'
počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea čiji su polja interesa i preokupacije bliski našima, primjerice: uloga medija u kreiranju današnjeg društva, galopirajuća industrija zabave i posljedično fragmentirana percepcija. 

 

U prezasićenom medijskom prostoru krećemo se između masovnih distrakcija i digitalnih mutacija. Preopterećeni informacijama, živimo u stanju konstantne alarmiranosti koju su naši preci mogli doživjeti jedino u ratnoj situaciji. Informacijski šum širi se po cijeloj planeti.  Trebamo li se stišati  i shvatiti što je uistinu vrijedno naše pažnje?

 

Svojim govornim iskazima izvođači neumorno upućuju na veze prema skrivenom sadržaju te pokreću mehanizam proizvodnje atrakcija i slika u gledatelju. Hoće li će se angažirati u otkrivanju skrivenog sadržaja, izbor je na gledatelju. Pristajući na taj angažman fokus publike biva izmješten sa glavne radnje u kaotičan labirint distrakcija gdje gledatelj pokušava pronaći djeliće nečega što tek podsjeća na svakodnevicu. Predstava Overload bazira se na agitacijskom govoru i hipertekstualnoj strukturi.

 

Radionica Theatre - Fit bazira na indvidualnim i kolektivnim vježbama te improvizacijama na zadane teme. Broj polaznika je ograničen na 20, a svoje prijave ( ime, prezime, godina rođenja) šaljite na itd@sczg.hr. Prijaviti se mogu isključivo punoljetne osobe, s ili bez kazališnog iskustva.

 

Sotterraneove radionice zasnivaju se na ponavljajućim repeticijama, govornim i gestikulacijskim improvizacijama, grupnoj dinamici te pokretu. Na taj se način kontinuiranim izmjenama izvedbenih scenskih razina, sudionike stavlja u poziciju potrage za dinamikom igre i izvođačkim senzibilitetom.


Potrebno je ponijeti udobnu odjeću, bilježnicu, olovku, bocu vode i, ono najvažnije, samoironiju.

 

****


Kazališni kolektiv Sotterraneo započeo je s radom u Firenci 2005. godine. Sotteranneo istražuje jezične mogućnosti kazališta - mjesto karakterizirano fizičkim i intelektualnim vremenom, koje je u isto vrijeme staro i beznadno suvremeno. Sotterraneo voli eksperimentirati s različitim formatima, proizvodeći multidisciplinarne i slojevite komade u potrazi za formom i sadržajem. Oni variraju od klasičnih izvedbi do predstava koje ovise o specifičnoj lokaciji i često su usredotočeni na proturječja i tamne strane današnjice. Nadalje, Sotterraneov avant-pop pristup nastoji pričati o našem vremenu pri čemu uspostavlja ravnotežu između kolektivne mašte i najvišeg nekonvencionalnog razmišljanja. U tome je kontekstu pozornica mjesto na kojemu se formira državljanstvo, kao i svakodnevne geste kulture testiranja kritičke svijesti publike. Naposlijetku, publika je glavni sugovornik skupine i u središtu svih njihovih projekata.


Sotterraneo je osvojio neke od najvažnijih nacionalnih i međunarodnih kazališnih nagrada: Lo Straniero nagradu i posebnu nagradu Ubu 2009. godine, Hystrio Castel dei Mondi nagradu 2010. godine, Srebrni lovorov vijenac za predstavu Dies Irae na sarajevskom MESS festivalu 2011. godine, Eolo nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača za predstavu Dječja Republika, kao i nagradu ACT festivala te prvu nagradu BE FESTIVALA za predstavu Homo ridens na BE festivalu u Birminghamu 2012. Konačno, 2016. godine, osvojili su Best of BE Tour nagradu BE festivala u Birminghamu. Njihov komad Preopterećenje nominiran je za Ubu nagradu u kategorij najbolje predstave 2018. godine.