Preskočite na glavni sadržaj

Profesor Miles Glendinning gostuje u Zagrebu

Profesor Miles Glendinning iz Edinburgha, održat će u srijedu, 23. listopada 2019., u DPUH-u, predavanje pod naslovom „Euros“ versus „Anglos“? Definicije baštine i njezini diskursi u Europi, Britaniji i SAD-u. Dan kasnije, 24. listopada 2019., u Društvu arhitekata Zagreb, u sklopu tribine „Arhitektura i nasljeđe – zajedničko stanovanje“, održat će predavanje o kolektivnom stanovanju modernizma. Oba predavanja su na engleskom jeziku i započinju u 18.30 sati.
vrijeme: 23.10.2019.
mjesto: Zagreb

O predavaču:
 
Miles Glendinning predaje konzerviranje arhitekture na Sveučilištu u Edinburghu i ravnatelj je Škotskog centra za konzervatorske studije (Scottish Centre for Conservation Studies). Autor je velikog broja tekstova o modernoj i suvremenoj arhitekturi i stanovanju. Aktivno je uključen u rad međunarodne organizacije za zaštitu moderne arhitekture DOCOMOMO i pokretač je njezinog međunarodnog od­bora za urbanizam i krajobraz. Neke od njegovih knjiga su nagrađivana Tower Block (koautor Stefan Muthesius), te Modern Architect o radu Sir Roberta Matthewa, kao i knjiga o međunarodnoj povijesti zaštite arhitekture The Conservation Movement – a History of Architectural Preser­vation (2013., Routledge). U sklopu projekata trenutačno se bavi poviješću kolektivnog stanovanja u svijetu, osobito u Hong Kongu. Rezultate istraživanja ovog globalnog feno­mena objavit će u monografiji 2020. godine (Bloomsbury Academic Press), a o stanovanju u Hong Kongu u knjizi koja izlazi 2021. godine (Routledge).

***

23. listopada 2019., u 18:30
DPUH, Preradovićeva 44, Zagreb
Miles Glendinning
„Euros“ versus „Anglos“?
Definicije baštine i njezini diskursi u Europi, Britaniji i Sjedinjenim državama

Predavanje predstavlja usporedbe i razlike vrijednosti arhitektonske baštine u Europi i Americi u 19. i 20. stoljeću. Ideja za izlaganje proizašla je iz teze koju je Georg Dehio, otac konzerviranja u Njemačkoj predstavio u svom govoru 1905. godine u Strasbourgu pred njemačkim carem Vilimom II: „Anglosaksonska rasa je ta koja je stvorila najmanje umjetnosti: sad siromašnijim, ali duhom bogatijim narodi¬ma iskazuje počast pljačkanjem koje otkad se pridružila i Amerika, predstavlja veliku opasnost za umjetničku bašti¬nu povijesne Europe.“ Iako se danas ovakav jezik o naciji i rasi smatra neprimjerenim, u izlaganju se nesumnjivo istražuje tvrdnja o „geokulturnim“ razlikama u vrednovanju baštine između anglofilskog ili anglosaksonskog pogleda na svijet te onog „kontinentalne Europe“ (kako god je to definirano).
Opširnije

24. listopada, 18:30-19:30
Društva arhitekata Zagreba
Miles Glendinning
Zajedničko stanovanje modernizma – prema povijesnoj i baštinskoj valorizaciji

Predavanje je fokusirano na često goleme programe modernističkog zajedničkog stanovanja ili javnog stanovanja koji su izvedeni u mnogim državama širom svijeta od sredine 20. stoljeća naovamo – programe koji su bili potpomognuti različitim vrstama državnih potpora i koji su dijelili raznovrsna stambena rješenja izvediva unutar širokih granica modernističke arhitekture i planiranja. Predavanje pokušava istražiti razloge za njihovu izgradnju i dokumentirati izgrađeni okoliš nastao kao rezultat tog građenja, omogućujući pregled zajedničkog stanovanja kao globalnog fenomena koji se protegnuo duž cijelog stoljeća i proširio diljem svijeta kako bi uključio mnoga mjesta, posebice u Europi, Americi i Aziji. Ovaj kratki pregled naglašava da kolektivno stanovanje nije samo stil u arhitekturi nego ujedno i kulturni i politički pokret raznih aspekata i brojnih slojeva – nimalo oskudan u svom raznovrsnom međuodnosu između međunarodnih i lokalnih/ place-specific karakterist ika. Paralelno s povijesnim narativom predavanje se ujedno dotiče i ponekad iznimno prijepornih baštinskih i konzervatorskih izazova u različitim fazama zajedničkog stanovanja.
Opširnije