Preskočite na glavni sadržaj

'Mnemosyne: : Jasenovac na filmu'

U petak i subotu, 25. i 26. listopada, na Akademiji dramske umjetnosti (scena F22, Frankopanska 22) održat će se program 'Mnemosyne : : Jasenovac na filmu'.
vrijeme: 25.10.2019.
mjesto: Zagreb; Akademija dramske umjetnosti F22, Frankopanska 22
Uvodna predavanja u petak održat će autorice programa Ana Kršinić Lozica, kustosica i kritičarka, i Sonja Leboš, antropologinja i inicijator projekta Mnemosyne. Tako će Sonja Leboš ukratko predstaviti projekt Mnemosyne, dok će Ana Kršinić-Lozica dati kratak pregled povijesti filma o Jasenovcu u kontekstu različitih reprezentacija te teme u drugim medijima.
 
U subotu je na programu radionica analize filmskog diskursa koja će skicirati moguće odgovore na pitanja o načinima na koje se prošlost jasenovačkog logora i 2. svjetskog rata uokviruje u filmskom vremenu, o značenjskim odnosima između prošlosti i sadašnjosti odnosno različitim režimima povijesnosti u filmovima o jasenovačkom logoru, društvenom prostoru filmskog prezenta i performativnim aspektima filma. Možda najvažnije problemsko polje koje tematizira radionica je ono sinkronijske prirode: iz kojih pozicija se tumači prošlost i kako danas govorimo o Jasenovcu. Obrađivati će se filmovi značajnih autora hrvatskog i jugoslavenskog filma poput Bogdana Žižića, Gojka Kastratovića, Vladimira Tadeja, Vatroslava Mimice i drugih. Program će se zaokružiti tribinom pod nazivom "Dokument, film, povijest" na kojoj će sudjelovati Nataša Mataušić (Hrvatski povijesni muzej), Bogdan Žižić (autor filmova "Jasenovac", 1966. i "Jasenovački memento", 2015.) i Dado Ćosić, glumac ("Eichmann u Jerusalemu", Zagrebačko kazalište mladih, 2019).

Cijeli program je otvoren za javnost i besplatan, a organizatori mole zainteresirane da se prijave samo za radionički dio (također je besplatan), na e-mail udrugaiii@gmail.com do 24.10. u ponoć, kako bi se na vrijeme pripremila dovoljna količina pomoćnog materijala.
 
Više informacija, programski raspored i biografije autora, sudionika i voditelja radionice na: http://uiii.hr/exhibitions/mnemosyne-jasenovac-na-filmu
 
Facebook event
 
Više o projektu Mnemosyne ovdje