Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo snimatelj Andrija Pivčević

Jedan od najvećih televizijskih i filmskih snimatelja Andrija Pivčević preminuo je 21. listopada u 74. godini života. Iza sebe je ostavio bogat opus radova u amaterskom i profesionalnom filmu.
vrijeme: 21.10.2019.
mjesto: Split
url: http://kinoklubsplit.hr/
Napustio nas je naš dragi član, vrhunski snimatelj, meštar profesionalnog i amaterskog filma i voljeni prijatelj, šjor Andrija Pivčević. Dragi šjor Andrija, hvala ti za sve, puno ćeš nam nedostajati, poručili su iz Kino kluba Split.
 
Andrija Pivčević rođen je u Gatima pokraj Omiša 5. srpnja 1945. godine. Već se s 18 godina angažirao u splitskome Kino klubu, gdje je od 1962. do 1968. snimao amaterske filmove za splitski krug kinoamatera, rad za koji mu je 1970. godine dodijeljena titula majstora amaterskoga filma.
 
Prve profesionalne kratkometražne filmove snima od 1967., a kao direktor fotografije radio je na dugometražnim igranim filmovima poput Ludi dani (Nikola Babić, 1977.), Medeni mjesec (Nikola Babić, 1983.), Crveni i crni (Miroslav Mikuljan, 1985.), Večernja zvona (Lordan Zafranović, 1986.), Haloa, praznik kurvi (Lordan Zafranović, 1988.), Povratak Katarine Kožul (Slobodan Praljak, 1989.) i Kuća na pijesku (Ivan Martinac, 1985.). Pivčević je, uz Kino klub Split, sudjelovao u digitalizaciji i restauraciji Kuće na pijesku koja se prikazala u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata u srpnju ove godine te u zagrebačkom Kinu Tuškanac u rujnu. Film će biti dostupan i na službenoj stranici Ivana Martinca.
 
Pivčević je dobitnik nagrade 'Emanuel Vidović' za životno djelo u području umjetnosti.
 
Izvor: HAVC