Preskočite na glavni sadržaj

PPMHP: Maketa bojnog broda 'Szent István' dio postava 'Jedra Kvarnera'

Sredstvima Ministarstva kulture RH za 2019. godinu i vlastitim sredstvima Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka otkupio je maketu austrougarskog bojnog broda „Szent István“. Otkup makete rezultat je suradnje Muzeja s autorom Milanom Vičevićem. 

Maketa bojnog broda „Szent István“, bit će izložena na drugom katu muzeja u stalnom postavu „Jedra Kvarnera“, a tematski je vezana uz temu povijesti brodogradnje Rijeke tijekom prve polovice dvadesetog stoljeća.

Austrougarski bojni brod „Szent István“, jedan je od četiriju bojnih brodova ratne flote Monarhije koju su činili „Viribus Unitis“, „Prinz Eugen“ i „Tegetthoff“, te „Szent István“, jedini čija je gradnja započela u riječkom brodogradilištu Ganz& Danubius, danas Brodogradilištu 3. maj. Brod je u more svečano porinut 17. siječnja 1914. godine. Bojni brod „Szent István“ bio je dugačak 152 metra, širok 27 metara, imao je istisninu od 20.000 tona, a pokretali su ga motori ukupne jačine od 25.000 KS. Nakon gradnje koja je dovršena u Puli, brod je tijekom rata bio usidren u pulskoj ratnoj luci.

Na svoju prvu ratnu akciju krenuo je iz Pule 9. lipnja 1918. godine, prema Otranskim vratima s ostalom flotom, s ciljem  probijanja neprijateljske blokade sila Antante. No 10. lipnja 1918. pogođen je s dva torpeda s talijanskog torpednog čamca nedaleko otoka Premude, te je potonuo na dubinu od 45 do 66 metara.