Preskočite na glavni sadržaj

Seminar o sudjelovanju u kulturi i demokraciji

U Zagrebu se 7. i 8. studenog 2019., u organizaciji Zaklade „Kultura nova“, održava međunarodni seminar pod nazivom ''The Age of Cultural Participation: Democratic Roles and Consequences''.
vrijeme: 07.11.2019.
mjesto: Zagreb, HND

Događanje je dio serije seminara posvećenih temi sudjelovanja u kulturi koje Zaklada organizira u suradnji s partnerima Cultural participation network i Centre for Cultural Policy Sveučilišta u Leedsu te danskom istraživačkom mrežom Take Part Sveučilišta u Aarhusu. Seminari su usredotočeni na propitivanje koncepta sudjelovanja u kulturi, neizostavnog dijela mnogih suvremenih pristupa i strategija kulturnih politika, kulture i umjetnosti. Temi sudjelovanja u kulturi seminari prilaze iz različitih perspektiva – praktične i teorijske te perspektive kulturnih politika, kako u njihovim uspjesima tako i u neuspjesima.

Seminar u Zagrebu obuhvatit će teme vezane uz ograničenja i paradokse koji proizlaze iz sudjelovanja u kulturi, kao i perspektive s kojima se kulturne i umjetničke prakse te kulturne politike suočavaju u kontekstu “demokratizacije” demokracije. Program seminara ima za cilj sagledati sudjelovanje u kulturi iz različitih perspektiva, obuhvaćajući neuspjehe, stranputice i manipulacije konceptom te razmotriti mogućnosti nadilaženja tenzija između umjetničke autonomije i širokog uključivanja građana imajući u vidu ideal kulturne demokracije, implementacijska iskustva i horizont dosegnutih demokratskih standarda u umjetnosti, sudjelovanju u kulturi te sudioničkom upravljanju u kulturi.

U programu sudjeluju brojni istaknuti stručnjaci, istraživači i teoretičari koji djeluju u lokalnom i međunarodnom kontekstu pa će tako ugostiti Lluisa Boneta iz Španjolske, Lucu Riccija iz Italije, Birgit Eriksson i Bjarkija Valtyssona iz Danske, Geira Vestheima iz Norveške, Nica Carpentiera iz Češke, Andrewa Milesa, Sophie Hope, Leilu Jancovich, Mafaldu Damaso iz Velike Britanije, Noru Sternfeld iz Austrije, Darka Babića i Gorana Sergeja Pristaša iz Hrvatske, kao i goste iz Indije – Arundhati Ghosh, Perua – Mauricija Delfina te SAD / Kalifornije – Kiley Arroyo koji će publici predstaviti svoje sudioničke prakse.

Opširnije:
https://kulturanova.hr/