Preskočite na glavni sadržaj

Na Bečkom sajmu knjiga uz više od 570 autora predstavit će se i Damir Karakaš

Dugom književnom noći u Beču u srijedu navečer počinje Međunarodni sajam knjiga 'Buch Wien 2019', na kojemu će se predstaviti oko 400 nakladnika i kulturnih ustanova te više od 570 autora iz petnaestak država, među kojima i hrvatski pisac Damir Karakaš.
vrijeme: 06.11.2019.
mjesto: Austrija; Beč
url: http://www.buchwien.at/
Međunarodni sajam knjiga u Beču tradicionalna je svečanost knjige i književnosti te potvrda velikog zanimanja za knjigu, rekao je predsjednik Saveza austrijskih knjižara Benedikt Foeger dodavši da na sajmu još nikad nije bilo toliko autora kao ove godine.


Sajam je mjesto susreta i dogovora o budućoj suradnji autora, nakladnika i knjižara, a i mjesto je susreta s omiljenim autorima iz Austrije i inozemstva, napomenuo je Foeger.


Bogat sajamski program obuhvaća 511 priredbi - predstavljanja novih izdanja knjiga, čitanja, rasprave, predavanja, razgovore s autorima, stručne konferencije, performanse i drugo.


Ove godine u sklopu sajma održat će se i izložba "Posljednji dani čovječanstva" austrijske umjetnice Deborah Sengel, koja povezuje književnost i suvremenu umjetnost u "slobodnoj umjetničkoj interpretaciji" po istoimenom književnom djelu Karla Krausa.


"Djelo je napisano prije više od stotinu godina, a za mene je još jako aktualno, mi nemamo rat u neposrednoj blizini, ali rat u nama je jači nego prije", izjavila je Sengel.


Karakaš u programu Donau Lounge


U sklopu najvećega sajma knjiga u Austriji i ove se godine održava posebni program predstavljanja književnosti i kulture iz država srednje i jugoistočne Europe pod naslovom Donau Lounge u sklopu kojega će gostovati i Damir Karakaš.


Karakaš će predstaviti svoj roman "Sjećanje šume" u prijevodu na njemački Klausa Detlefa Olofa i izdanju nakladničke kuće Folio, koja ove godine obilježava 25. godišnjicu rada.


Na sajmu i ove godine sudjeluju vodeći austrijski antikvarijati s posebnom ponudom, poput japanskih drvoreza u boji te knjigama o Istočnoj Aziji, Japanu, Kini i dr.


"Ove godine posebno smo se potrudili napraviti vrlo bogat i raznovrstan program jer knjige čine svijet boljim i civiliziranijim", smatra programski ravnatelj sajma Günter Kaindlstorfer.


"Buch Wien 2019." održava se na Bečkom velesajmu od 6. do 10. studenoga, a organizatori očekuju više od 40 tisuća posjetitelja.


Usporedno sa sajmom održava se i Književni tjedan, koji publici nudi čitanja na različitim lokacijama diljem Beča.


Tradicionalno u sklopu tjedna održava se i akcija "Jedan grad - jedna knjiga" kojom grad Beč Bečanima i njihovim gostima poklanja sto tisuća besplatnih primjeraka knjige.Ove je godine to roman "Zakoni" (Die Gesetze) nizozemske autorice Connie Palmen.


Akcija "Eine Stadt - einBuch" provodi se od 2002. radi promocije čitanja i približavanja knjige što većem broju čitatelja, a knjige se mogu besplatno uzeti u bečkim knjižarama, knjižnicama i na sajmu. (Hina)