Preskočite na glavni sadržaj

'Ol' smo za jedan dan' amblematskog Marka Uvodića ponovno na sceni HNK Split

Na scenu Hrvatskog narodnog kazališta Split izvedbom u subotu, 9. studenog, s početkom u 19,30 sati, vraća se drama 'Ol' smo za jedan dan' Marka Uvodića. Prvi put u ovoj sezoni dramski će ansambl splitskog teatra izvesti popularnu predstavu kojom se oživljava ostavština ovog amblematskog splitskog autora koji je svojim živopisnim kronikama ovjekovječio, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada.

Predstava je to koja se, po riječima Trpimira Jurkića, redatelja predstave i autora adaptacije, nema namjeru „baviti recikliranjem Uvodićeva vremena, govoriti jezikom pučkog teatra, graditi kulise našoj nostalgiji kao alibijem za vlastito odustajanje“. U formi pričanja kroz pregršt izabranih Uvodićevih novela, fragmentima istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednog grada. Ol' smo za jedan dan nije umivena nostalgična splitska razglednica već naturalističko svjedočanstvo o splitskoj sirotinji, pobasjem svitu ljudima koje je neimaština izmučila a nerijetko i zatupila.
 

U predstavi igraju: Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco Carev i Trpimir Jurkić, uz glazbenu pratnju Domagoja Mijića.