Preskočite na glavni sadržaj

Promocija fotomonografije 'Tradicijsko ruho ogulinskog kraja'

Svečana promocija fotomonografije 'Tradicijsko ruho ogulinskog kraja', autorice, etnologinje Nikoline Luketić Delija, održat će 29. studenog 2019. u 19 sati, u Hrvatskom glazbenom zavodu.
vrijeme: 29.11.2019.
mjesto: Zagreb, Hrvatski glazbeni zavod

Fotomonografija „Tradicijsko ruho ogulinskog krajaˮ na jedinstven način, stvarana ljubavlju i nesebičnim trudom, prikazuje estetski i umjetnički narodni izričaj izražen u tekstilnom rukotvorstvu, koje punu dimenziju dobiva u narodnoj nošnji – odjeći ogulinskih seljana, kakvu su nosili od polovice 19. do četrdesetih godina 20. stoljeća. Temelji se na iscrpnoj etnografskoj građi koju je autorica, od 1988. do 2018., dakle punih trideset godina, skupljala terenskim istraživanjima po ogulinskim selima. U tom je razdoblju nastojala ponajprije ispitati kazivače starije životne dobi, ali je mnogo važnih podataka o raznim segmentima ogulinske tradicijske kulture dobila i od mlađih kazivača koji su mnogobrojne običaje očuvali u svojim domovima.

Svi tekstovi potkrijepljeni su mnogobrojnim fotografijama članova kulturnoga umjetničkog društva Klek iz Ogulina, a koje je snimio majstor fotograf, Miro Brozović iz Ogulina. Članovi KUD-a Klek su strpljivo i s velikom ljubavlju, od listopada 2017. do listopada 2018. godine, odijevali narodne nošnje te se u njima fotografirali na više od četrdeset lokacija želeći da se tradicijsko ruho predstavi u sklopu najljepših i najvažnijih kulturnih i prirodnih znamenitosti ogulinskog kraja. Za potrebe knjige rekonstruirani su i mnogi prikazi pojedinih dijelova tradicijskog života ogulinskog čovjeka jer se željelo vjerodostojno prikazati radne, godišnje i životne običaje u kojima se pojedina varijanta nošnje nosila. Rekonstrukcija običaja bila je zahtjevan zadatak jer se trebalo prilagođavati godišnjim dobima u kojim su se određeni običaji događali. Većina narodnih nošnji fotografiranih za knjigu vlasništvo su kulturnoga umjetničkog društva Klek, koje posjeduje kolekciju s više od 120 originalnih i rekonstruiranih kompleta ogulinskih nošnji. Određene narodne nošnje vlasništvo su i pojedinih članova tzv. izvorne grupe Društva, a fotografirane su i iznimno vrijedne narodne nošnje iz Etnografske zbirke Zavičajnoga muzeja Ogulina, u kojoj se čuvaju najstariji primjerci ogulinskoga tradicijskog ruha.

U knjizi je uz 383 „novih“ fotografija i  dvadesetak originalnih fotografija Ogulinki i Ogulinaca fotografiranih u narodnim nošnjama tijekom prve polovice prošlog stoljeća, a koje knjizi daju posebnu dimenziju i vjerodostojnost te su svjedoci jednog vremena kada je nošnja još bila u uporabi. Knjiga je nadopunjena i s desetak starih, izvornih pjesama ogulinskog kraja koje se i danas rado pjevaju te su prepoznatljivi dio ogulinske vokalne tradicijske baštine.