Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Susjeda' Tomislava Žaje u Osijeku

Dugometražni dokumentarni film 'Susjedi' redatelja Tomislava Žaje će se u utorak, 19. studenog, premijerno prikazati u osječkom kinu 'Urania'. Nakon projekcije u gradu u kojem je i sniman, film kreće na 'putovanje' po europskih festivalima.
vrijeme: 19.11.2019.
mjesto: Osijek; Kino Urania
url: http://kinematografi-osijek.hr/
 

'Susjedi' Tomislava Žaje svoju svjetsku premijeru imali su na ovogodišnjem ZagrebDoxu, na kojem je i osvojio nagradu publike za najbolji film. Priznanjem se 'okrunio' i na 14. izdanju SEEfesta – Filmskog festivala jugoistočne Europe u Los Angelesu na kojem je proglašen najboljim dokumentarnim filmom, a na kojem je i direktor fotografije Jasenko Rasol nagrađen za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu.

 

Domaći posjetitelji kina prvi će put Susjede moći pogledati u osječkom kinu Urania, 19. studenog, a na projekciji će biti prisutni i svi protagonisti filma, koji se tri godine snimao upravo u Osijeku.

 

Prije osječke projekcije, film će biti prikazan na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima 'Verzio' u Budimpešti, a nakon Osijeka, Susjedi putuju u Beč na filmski festival This Human World te u London na Global Health Film Festival i na Međunarodni festival dokumentarnog filma LIDF.

 

Dokumentarni film autora i producenta Tomislava Žaje prati grupu ljudi s mentalnim bolestima koji se vraćaju kući nakon desetljeća provedenih u izolaciji institucija. Nakon izlaska na slobodu pokušavaju ponovo sastaviti komadiće svojih razorenih života. Film je nastao u produkciji Gral Filma uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a projekt se razvijao i predstavljao na mnogim međunarodnim programima poput Edinburgh Pitch, FEST Pitching Forum u Espinhu te Speed Meetings na festivalu Docs Barcelona.

 

Izvor: HAVC