Preskočite na glavni sadržaj

4. Memorijal Lucija Borčić: 'Susret u riječi i slici'

Hrvatski esperantski savez organizira sad već tradicionalni, međunarodni susret nazvan 'Memorijal Lucija Borčić' koji će se održati u Zagrebu 14. i 15. studenog.
vrijeme: 14.11.2019.
mjesto: Zagreb; Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: https://www.hes-keu.hr/
Susret se održava u spomen na Luciju Borčić (1921.-2015.) jednu od hrvatskih najizvrsnijih prevoditelja. Njoj u čast godinu dana nakon njezine smrti pokret je spomen-susret. U 2017. godini raspisan je i 1. međunarodni natječaj za prevođenje na esperanto, a ove godine i drugi, te će rezultati biti predstavljeni na samom Memorijalu. 

 

Iako je u njezinoj ostavštini ostalo još vrijednih djela, ove godine smo se odlučili na svojevrstan iskorak. Kao što smo već naglasili, Lucija Borčić je u esperantskim krugovima ponajprije poznata kao vrsna prevoditeljica, no malo je poznato da je ona voljena i fotografirati. Stoga smo odlučili napraviti izbor fotografija posvećenih njezinu rodnom kraju Pritiščini na otoku Visu, te to po prvi puta predstaviti javnosti. Važno je napomenuti da je ona to snimala krajem '70. i početkom '80. godina prošlog stoljeća.

 

Osim predivne predivnog pogleda iz njezine uvale, tu su i prizori iz života njezinih bližnjih, kao i sumještana. Memorijal smo nazvali „Susret u riječi i slici“, te ćemo predstaviti i njezine pjesme posvećene rodnome kraju.

 

Prije tri godine smo pokrenuli i Međunarodni natječaj u prevođenju na esperanto „Lucija Borčić“. Tijekom programa ćemo predstaviti rezultate ovogodišnjeg natječaja na koji su pristigli prijevodi na esperanto s bugarskog, grčkog, portugalskog i turskog jezika. Valja napomenuti, kako je to jedini natječaj takve vrste u „esperantskom svijetu“.

 

Program ćemo po tradiciji održati u Knjižnici i čitaonici „Bogdana Ogrizovića“ (Preradovićeva 5, Zagreb) na godišnjicu njezine smrti u četvrtak, 14. studenoga u 18 sati..

 

Dan kasnije, u petak 15. studenoga u suradnji s Hrvatskom kućom Materina priča (Preradovićeva 31, Zagreb) u 18 sati otvorit ćemo foto-izložbu „Hrvatska: zemlja čudesne prirode“.

 

Riječ je o izložbi fotografija članova Hrvatskoga esperantskog saveza koja je priređena za ovogodišnji 104. Svjetski esperantski kongres održan u Lahtiju, Finska (20.-27.7.) čija je glavna tema bila vezana uz prirodu.