Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor s umjetnicom / Maja Gecić: Situacija odsutnosti

CIMO – Centar za istraživanje mode i odijevanja u subotu, 16. studenog, s početkom u 17 sati, u prostoru Baze (Adžijina 11) organizira razgovor s umjetnicom Majom Gecić. Izložba i razgovor dio je projekta BoSA - Briefing on Soft Arts.
vrijeme: 16.11.2019. 17 h
mjesto: Zagreb; Baza, Adžijina 11
url: http://www.cimo.hr
Iz teksta Situacija odsutnosti:

 

Umjetnica Maja Gecić propituje tragove relativno svježe povijesti označene promjenom društvenog i proizvodnog modela bivše Jugoslavije na studijama slučaja vezanim za nekada snažnu, a danas skoro nepostojeću tekstilnu industriju. Kao umjetnica, razvila je specifičan aparat istraživanja i dokumentiranja nestanka Beogradskog vunarskog kombinata (BVK), giganta socijalističke modernističke proizvodnje. Od 2014. ona uključuje vlastiti ''forenzički'' aparat (fotografsko dokumentiranje, razgovori s protagonistima nekadašnje proizvodnje), da bi ustanovila i na jedno mjesto stavila refleksije jednog prošlog i svršenog stanja i stvorila svojevrsni amalgam slike i teksta kao kohezivnih elemenata te novostvorene situacije. (Tonči Vladislavić)


O autorici:

 

Maja Gecić (1974., Beograd) diplomirala 1998. na Odsjeku dizajn tekstila FPUD, a završila je master studije na Aalto University u Helsinkiju, gdje je i radila kao predavačica po ugovoru do povratka u Srbiju 2009. Od 2012. radi kao predavačica na Visokoj tekstilnoj školi - DTM u Beogradu, a od 2019. u zvanju docenta na FPU, Odsjek dizajn tekstila. Redovito izlaže u zemlji i inozemstvu i koautorica je međunarodnog projekta Pomeranje granica od 2014. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

 

Kustosi/ice: Tonči Vladislavić, Lea Vene i Ivana Čuljak

 

Rad In memoriam je sufinanciran od strane Visoke tekstilne strukovne škole za dizajn, tehnologiju i menadžment u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Izložbu i razgovor podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu i Blok.


Facebook event