Preskočite na glavni sadržaj

1. Festival poezije ''Ban Josip Jelačić' u Zaprešiću

Prvo izdanje festivala poezije 'Ban Josip Jelačić' održat će se u subotu, 16. studenog, s početkom u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu Zaprešić.
vrijeme: 16.11.2019. 19 h
mjesto: Zaprešić; Pučko otvoreno učilište Zaprešić
url: https://www.facebook.com/POUZapresic/

Festival se temelji na prošlogodišnjoj Međunarodnoj konferenciji: Umjetnost – izazov i odgovornost, kada je organiziran susret uglednih svjetskih umjetnika i znanstvenika. Skup je tematski objedinio ljudska prava, kulturu i znanost, te istakao njihov značaj prema etičkim i moralnim načelima, u doba velikih tehnoloških promjena i novih izazova naše civilizacije.

 

Pod  motom „Poezija je kroz povijest bila snažno sredstvo preživljavanja i žarna nit u svakom velikom djelu“, konferencija je prerasla u Poetski festival bana Josipa Jelačića – čiji su lik i djelo nedovoljno poznati javnosti, s nagradom 'Konjanik' (originalni rad akademskog kipara Gorana Cirkvenog) u čast sjeni bana, poete, zagovornika hrvatskog jezika i vlastodršca zaslužnog za ukidanje kmetstva.


Predviđeno je i sudjelovanje odabranih učenika srednjih škola s imenom „Ban Josip Jelačić“, izložba banove poezije u Galeriji Razvid te posjet kompleksu Novih Dvora Jelačićevih uz nastup uglednih glazbenih gostiju Hrvoja Hegedušića i Ivana Jelića.


Za nagradu 'Konjanik' natječu se eminentni hrvatski pjesnici:

Duško Babić

Romana Brolih

Tomislav Domović

Sven Adam Ewin (SAE) - po vlastitoj želji izvan natjecateljske konkurencije

Biserka Goleš Glasnović

Marijan Grakalić

Antonio Karlović

Dražen Katunarić

Nikola Kristić

Nataša Nježić Bublić

Denis Nisde Špičić

Ninoslav Žagar

Darija Žilić

 

Žiri:

Marijana Rukavina Jerkić, pjesnikinja, kritičarka i urednica

Irena Matijašević, književnica, kritičarka i urednica na HRT-u

Aleksandra Žmak, profesor hrvatskoga jezika i književnosti