Preskočite na glavni sadržaj

Manjinske koprodukcije na 41. Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu

Tri hrvatske manjinske koprodukcije prikazat će se na prestižnom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu, koji traje od 20. do 29. studenog.
vrijeme: 20.11.2019.
mjesto: Egipat; Kairo
url: https://www.ciff.org.eg/
 

Sva tri naslova prikazat će se u sklopu sekcije Međunarodna panorama (International Panorama). Riječ je o filmovima Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (hrvatska producentica je Zdenka Gold, Spiritus movens), Šavovi Miroslava Terzića (hrvatska producentica je Zdenka Gold, Spiritus movens) i Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa (hrvatski producenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler film).

 

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske svoju je premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu, na kojem je i osvojio nagrada ekumenskog žirija te nagradu Guild Film. Osim brojnih priznanja na međunarodnim filmskim festivalima, Bog postoji, njeno ime je Petrunija je jedan od tri finalista za Nagradu LUX 2019 koju svake godine dodjeljuje Europski parlament. Film će se prikazati u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa. Nagrada LUX će biti dodijeljena 27. studenog.

 

Šavovi Miroslava Terzića također su svoju premijeru imali na prestižnom Berlinaleu u sklopu programa Panorama, u kojem je proglašen najboljim europskim filmom (nagrada Europa Cinemas Label), a osim toga završio je i na drugom mjestu prema ocjeni publike. Film Miroslava Terzića, uz spomenuti naslov Teone Strugar Mitevske, je bio uvršten u 46 najboljih europskih dugometražnih filmova prema izboru Europske filmske akademije koja dodjeljuje 'europskog Oscara'.

 

Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa svjetsku premijeru doživio je na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a u rujnu je otvorio 35. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi. Film, koji je u cijelosti snimljen u Hrvatskoj, nastao je u belgijsko-hrvatsko-nizozemsko-bugarskoj produkciji.

 

Međunarodni filmski festival u Kairu je jedan od 15 festivala A kategorije prema popisu Međunarodne federacije udruženja filmskih producenata (International Federation of Film Producers Associations). Osnovan je 1976. godine i prvi je međunarodni filmski festival održan u arapskome svijetu. Festival ove godine otvara film Irac Martina Scorsesea.

 

Izvor. HAVC