Preskočite na glavni sadržaj

Dan Topoteke u Rijeci

Program "Dan Topoteke u Rijeci" održat će se u petak, 15. studenoga 2019., u 17 sati, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci.
vrijeme: 15.11.2019.
mjesto: Rijeka, PPMHP, Trg Riccarda Zanelle 1

Najmlađa ICARUS  digitalna platforma - Topoteka - nastala je u okviru EU projekta Kreativna Europa co:op  kao alat za stvaranje mrežnih arhiva lokalne povijesti i/ili teme s ciljem poticanja čuvanja, istraživanja i promicanja lokalne baštine.
U interakciji ICARUS partnera s lokalnim ustanovama i pojedincima koji posjeduju arhivsko gradivo u protekle dvije godine je diljem Europe pokrenuto više od 350 Topoteka - u Austiji, Mađarskoj, Češkoj, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Finskoj, Rumunjskoj, Švedskoj i Španjolskoj.
Ove mrežne zbirke povećale su vidljivost lokalnih zajednica na regionalnom i nacionalnom području, potaknule brojne aktivnosti (npr. Donesite vlastitu prošlost, Dani povijesti i dr.) i programe te pomogle u promociji kulturnih i drugih manifestacija i povijesnih specifičnosti pojedinih područja.
ICARUS Hrvatska ove jeseni obilježava 20 hrvatskih Topoteka, pokrenutih u suradnji s baštinskim ustanovama, školama, akademskim institucijama i lokalnim udrugama te su tim povodom svi zainteresirani pozivani na aktivno uključivanje u Topoteka aktivnosti.

Program → (.pdf)