Preskočite na glavni sadržaj

Sjećanja Giacoma Scottija

Otvorenje izložbe i projekcija filma posvećeni novinaru i književniku Giacomu Scottiju održat će se u riječkoj Galeriji Principij, u ponedjeljak, 25. studenog 2019. u 20 sati.
vrijeme: 25.11.2019.

Izložba je napravljena od presnimljenih stranica iz Scottijeva improviziranoga fotoalbuma. On albume nije radio istovremeno sa zbivanjem događaja koji su na fotografijama, već naknadno. S obzirom na to da je fotografija svojevrsna čuvarica memorije ili sjećanja, te da se  naknadno pomoću fotografija sjeća svih svojih susreta i događaja, onda bi se izložba slobodno mogla zvati i Sjećanje sjećanja. Niz je događaja i susreta iz bogatoga književnog, kulturnog i humanitarnog rada g. Skottija manje-više zabilježeno mnogobrojnim fotografijama koje je katkada sam uradio ili pak  dobio od prijatelja, sudionika prikazanoga događaja. Fotografije iz albuma nisu u tehničkom smislu reprezentativne i manje su po dimenzijama, ali imaju veliku i neprocjenjivu vrijednost jer dokazuju kontinuirani i neumorni umjetnički rad ovoga devedesetogodišnjaka koji je još uvijek stvaralački vrlo aktivan. Giacomo Scotti je kao novinar, književnik, humanitarni aktivist, a k tomu i izbjeglica iz Italije još od davne 1947. godine otkad živi kao pripadnik nacionalne manjine, važan za Rijeku, Hrvatsku i Italiju.

Izložbu prati i dokumentarni film napravljen u klasičnoj formi intervjua u trajanju od 30 minuta.  
Ovu izložbu i film o neumornom devedesetogodišnjaku Giacomu Scottiju, velikom umjetniku, pravedniku i altruistu priređuje se u susret njegovom rođendanu.
Autorica filma je Ingrid Jerković, a izložbu je osmislio i priredio Borislav Božić.

Izložba ostaje otvorena do 30. 11., a može se pogledati radnim danom: 10 -13 i 17 – 20 sati i subotom 10 – 13 sati.