Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveni skup: 'Prapovijesne zajednice uz Dunav'

Arheološki muzej Osijek i Institut za arheologiju organiziraju međunarodni znanstveni skup "Prapovijesne zajednice uz Dunav", koji će se održati 28. i 29. studenoga, u Arheološkom muzeju Osijek. 
vrijeme: 28.11.2019.
mjesto: Arheološki muzej Osijek

Na znanstvenom skupu sudjelovati će arheolozi iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Austrije, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a, a svima im je zajednička tema Dunav kao rijeka – kralježnica Europe i jedan od glavnih komunikacijskih pravaca u prapovijesti s posebnim naglaskom na južni dio srednjega Podunavlja, koji danas obuhvaća prostor jugoistočne Transdanubije i južnog dijela Alfölda, zatim istočnu Hrvatsku, Bačku, Srijem, južni Banat i sjevernu Srbiju do Đerdapa te prapovijesne zajednice koje su naseljavale ova područja.

Prapovijesne zajednice koje su naseljavale ova područja, oblikovale su svoje arheološke identitete u krajoliku gdje se izmjenjuju nizine uz rijeke, visoke zaravni te močvarna područja, kao i blago brežuljkasti pejzaži. Načini na koji su različite zajednice kroz prapovijest koristile okoliš u kojem su živjele i kako je on utjecao na njihov način života jedno je od istraživačkih pitanja koje, uz razvoj interdisciplinarnih istraživanja, sve više dobiva na značenju. Isti krajolik utjecao je potom na izgled naselja, način gradnje nastambi, privredu, ali i rituale. Ciljana skupina istraživača u radu skupa jesu arheolozi koji istražuju prapovijest južnoga dijela srednjeg Podunavlja kroz provedbu terenskih arheoloških istraživanja, objavu prikupljene građe te istraživanja određene teme iz prapovijesnih razdoblja ovoga prostora. Organiziranje međunarodnoga skupa regionalnih istraživača koji dobro poznaju prostor i bave se određenim temama, odgovor je suvremenim izazovima kada se Podunavlje i Dunav često koriste kao prostorna odrednica širega konteksta srednje Europe, pri čemu se gubi fokus na nizinu uz Dunav i kompleksne identitete prapovijesnih zajednica na koje je upravo utjecala ta moćna rijeka i krajolik uz nju. Razmjena dosadašnjih spoznaja kao i predstavljanje najnovijih rezultata istraživanja predstavljaju dobru polazišnu osnovu za buduća proučavanja prapovijesnih zajednica koje su naseljavale i oblikovale krajolik uz Dunav. 

https://www.facebook.com/arheoloskiosijek/