Preskočite na glavni sadržaj

Revija malih književnosti posvećena Egiptu u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku

U organizaciji udruge Kulturtreger/ književnog kluba Booksa, od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture 2020 i Dubrovniku održat će se festival Revija malih književnosti - Egipat, a uz književni domaćoj će publici ponuditi i filmski program. Ulaz na sve programe je besplatan!
vrijeme: 28.11.2019.
mjesto: Zagreb, Rijeka i Dubrovnik
url: http://booksa.hr/program/revija-malih-knjizevnosti-egipat
Petnaesta po redu Revija malih književnosti ugostit će egipatske književnike i književnice čija su djela priznata i hvaljena ne samo unutar njihove nacionalne književnosti, već i u ostatku arapskog svijeta u kojem se upravo Egipat smatra glavnim centrom izdavaštva. U sklopu festivala bit će objavljena i antologija suvremene egipatske književnosti nazvana Naše trube izazvale su tišinu. Antologija sadrži kratke priče, pjesme i ulomke iz romana koji predstavljaju spektar egipatske književnosti i povijesnih generacija, od one koja je stasala 1960-tih pa do generacije čiji je književni senzibilitet oblikovan u desetljeću koje je prethodilo revoluciji 2011. godine, a neovisno o dobi, nitko od ovih autorica i autora nije poznat domaćoj književnoj publici jer njihova djela dosad kod nas nisu objavljena.


U antologiji su zastupljeni radovi desetoro autorica i autora od kojih troje, Mansoura Ez-Eldin, Yasser Abdel Latif i Nael el-Toukhi, dolaze na Reviju malih književnosti, a pridružit će im se i teoretičar filma Ahmed Refaat koji je odabrao filmove koji će se prikazati u sklopu Revije.


Mansoura Ez-Eldin (1976.) egipatska je spisateljica i novinarka. Objavila je tri zbirke kratkih priča i četiri romana među kojima i A Haven for the absence 2018. godine za koji je osvojila brojne nagrade i priznanja. Djela su joj prevedena na nekoliko jezika, uključujući i engleski prijevod romana Maryam’s Maze koji je 2007. godine objavio American University in Cairo Press. Godine 2019. ušla je u izbor projekta Beirut39 kao jedna od 39 najboljih arapskih autora mlađih od 40 godina. Radovi su joj objavljeni u brojnim međunarodnim novinama i časopisima.


Yasser Abdel Latif (1969.) egipatski je pisac, pjesnik i književni prevoditelj. Diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Kairu 1994. godine. Radio je kao tekstopisac i novinar za Egipatsku televiziju te za kairski ured španjolske novinske agenciju EFE do 2009. godine, nakon čega se preselio u Edmonton, u Kanadu, gdje je započeo karijeru slobodnog pisca i prevoditelja. Objavio je četiri knjige, tri zbirke poezije te mnoge eseje i članke o modernoj kulturnoj povijesti te glazbi. Neka Latifova djela prevedena su na engleski, francuski, njemački, talijanski i španjolski jezik. Preveo je na arapski mnoga književna djela s francuskog i engleskog jezika, uključujući i neka klasična djela francuskih autora poput Charlesa Perraulta, Balzaca i Emila Zole. 


Nael el-Toukhi (1978.) pisac je, novinar i prevoditelj s hebrejskog na arapski jezik. Objavio je zbirku kratkih priča te četiri romana. Njegov posljednji roman, Out of the Gutter, u Egiptu je objavljen 2018. godine, a roman Women of Karentina preveden je na engleski te objavljen u izdanju nakladnika American University in Cairo Press 2014. godine.


Kako navodi Zeina G. Halabi, profesorica arapske književnosti koja je odabrala autorice i autore Revije: " Suvremeni egipatski pisci predstavljeni u Antologiji književnosti Egipta ikonoklastički su utoliko što dovode u pitanje književnu ortodoksiju. Uslijed političkog monoteizma, oni pojedinačno i kolektivno utiru put novom razumijevanju književnosti u nemapiranom trenutku koji nazivamo "suvremenost"."


Filmski dio programa provodi se u suradnji s Human Rights Film Festivalom, a uključit će projekcije pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru Ahmeda Refaata, filmskog istraživača i kustosa pri kulturnoj instituciji Contemporary Image Collective – CIC iz Kaira.


Svi razgovori održat će se na engleskom jeziku, bez prijevoda. Filmovi su prevedeni na engleski ili hrvatski jezik.


Revija malih književnosti – Egipat provodi se uz podršku Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, Zaklade Kultura nova, Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 EPK i fonda Kreativna Europa, te u suradnji s Human Rights Film Festivalom, Art kinom Croatia iz Rijeke, Lazaretima – kreativnom četvrti Dubrovnika, Živim ateljeom, Ekonomskom školom Mije Mirkovića iz Rijeke, Gimnazijom Antuna Gustava Matoša iz Samobora, Klasičnom gimnazijom iz Zagreba, Turističkom i ugostiteljskom školom Dubrovnik i Kulturno informativnim centrom (KIC) iz Zagreba.