Preskočite na glavni sadržaj

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo'

Splitska premijera dokumentarnog filma 'Vrijeme nije pomoglo' održat će se u ponedjeljak, 9. prosinca, u 20 sati, u Kinoteci Zlatna vrata. Polusatni dokumentarni film govori o reljefu Vrata što ga je umjetnik Branko Ružić izradio 1984. godine kao sudionik likovne kolonije koju je organizirala Željezara Sisak.
vrijeme: 09.12.2019. 20 h
mjesto: Split; Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7
url: https://zlatnavrata.hr/
Ružić je Vrata izradio od materijala proizvedenih u tvornici i uz pomoć tvorničkih majstora. Vrata su postavljena u Željezarinu radničkom naselju. Zbog desetljeća izloženosti vanjskim uvjetima, ali i zbog zanemarivanja, skulptura je veoma oštećena. Film upućuje na probleme povezane s prezentacijom Ružićeva reljefa te daje uvid u multidisciplinarna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim radovima. U širem smislu film govori o važnosti opreznoga i dobro promišljenog pristupa konzerviranju-restauriranju skulptura na otvorenome.
 
Autori filma su dr. sc. Sagita Mirjam Sunara (Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, Odsjek za konzervaciju-restauraciju) i Dragan Đokić (Studio Baranda).
 
Film Vrijeme nije pomoglo sniman je u Sisku, Zagrebu, Slavonskom Brodu i Splitu. Sugovornici su (prema redu pojavljivanja): nekadašnji željezarac Đuro Tadić (direktor Sisak stana, tvrtke koja je jedan od sljednika dezintegrirane Željezare Sisak), povjesničar Vlatko Čakširan (ravnatelj Gradskog muzeja Sisak, ustanove koja se skrbi o zbirci skulptura na otvorenome nastalih u okviru Željezarine likovne kolonije), voditeljica istraživanja Ružićevih Vrata Sagita Mirjam Sunara (docentica na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu), Ružićeva kći Rajka Zlatarić, umjetnik i sveučilišni profesor Ante Rašić (Ružićev student i prijatelj te jedan od sudionika Željezarine likovne kolonije iz 1984. godine), povjesničarka umjetnosti Romana Tekić (ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda), konzervator-restaurator Neven Peko (Gradski muzej Sisak) i bravar Mario Korzo (vlasnik obrta Obrada metala Korzo – Sisak).
 
Film je financiran sredstvima koja je Sveučilište u Splitu, odnosno Umjetnička akademija, dobilo za provedbu međunarodnoga razvojnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS). Vrijedno je spomenuti da će se filmom u budućnosti koristiti kao nastavnim materijalom za predmete iz konzervacije-restauracije umjetničkih djela u javnom prostoru koji će se izvoditi na nekoliko europskih sveučilišta.