Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena knjiga 'Kuzma Kovačić: Spomenik Tuđmanu u Zagrebu'

Knjigom "Kuzma Kovačić: Spomenik Tuđmanu u Zagrebu" skupine autora, predstavljenom u srijedu u HAZU, obilježava se 20 godina od smrti prvog hrvatskog predsjednika i godina dana od postavljanja tog spomenika na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice.
vrijeme: 11.12.2019.

Izdanje donosi tekstove Ivana Aralice (Tuđmani Kuzme Kovačića - zapis), Ivana Rogića (Bilješka o tropletnom spomeniku) i Milana Bešlića (Kiparski korak Tuđmanove okomice). Tekstovi su na hrvatskom i engleskom jeziku, a prate ih brojne fotografije samog spomenika, od prvih skica do njegova svečanog otvaranja. Glavni autor fotografija je Goran Vranić.

Urednik knjige Milan Bešlić kaže da se njome iscrpno dokumentira vrijednost Kovačićeva kiparskog djela. "Knjiga prati nastajanje spomenika, od prvih skica u ateljeu, preko njegova modeliranja u glini, gipsu te Ljevaonice umjetnina Ujević gdje je odliven u broncu do postavljanja", napomenuo je.

Po njegovim riječima, skulptura postavljena u prostoru između Avenije Hrvatske bratske zajednice i Avenije grada Vukovara stvara novo i posebno mjesto okupljanja s funkcijom trga, zajedništva, komunikacije s okolinom i nadasve emanira snažnim simboličkim konotacijama, s obzirom da je okrenut prema grau Zagrebu, središtu svehrvatskoga nacionalnog bića.

"Spomenici imaju svoje vrijeme koje nije uvijek trajno, ali podsjećaju na one čije je djelo trajnije od mjedi, mramora, pečene gline, a to je napravio i Franjo Tuđman ostvarivši jednom narodu samostalnost države", rekao je recenzent Josip Bratulić. "To je ono što ga određuje među mnogima u našoj povijesti", dodao je.

Bratulić smatra da su kipari poput 'malih bogova' koji, napomenuo je, od zemlje oblikuje nešto što pod njegovim rukama postaje prepoznatljivo, a kada oblikuju lik koji vole i cijene dio svoje dobrote prenose na glinu i daju dio sebe.

Kuzma Kovačić (Hvar, 1952.), autor spomenika koji je tema knjige, autor je brojnih kiparskih djela u sakralnom i javnom prostoru Hrvatske, kao i kovanog novca Republike Hrvatske. Potpisuje Oltar hrvatske domovine, spomenik papi Ivanu Pavlu II u Selcima na Braču, a još tri njegova spomenika Franji Tuđmanu postavljena su u Škabrnji, Slavonskom Brodu i Velikom Trgovišću.

Knjigu "Spomenik Tuđmanu u Zagrebu" objavio je zagrebački izdavač "Naša stoljeća". (Hina)