Preskočite na glavni sadržaj

'Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima'

Konferencija 'Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima' održat će se u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' u utorak, 17. prosinca, od 10 do 15 sati.
vrijeme: 17.12.2019. 10 - 15 h
prijava: 15.12.2019
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tušlanac 1
url: http://www.hfs.hr/
Raspored aktivnosti - konferencija Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima


'Nekada smo vijesti o nasilju u školama čitali samo u vijestima iz dalekih zemalja, a danas sve više postaju i naša svakodnevica – stigle su i u naše dvorište. Osim samih nasilnika, razlog za uzbunu su i djeca promatrači koji ne reagiraju i ne pokazuju nikakvu empatiju ili se jednostavno ne usude biti drukčiji od drugih i zaštititi žrtvu niti se uplesti u tučnjavu kako bi je prekinuli. Također, sve je veći trend snimanja nasilja među djecom i objavljivanja snimki, čime se štetne posljedice nasilja čine još težim i dugotrajnijim. Žrtva je pritom izložena i poniženju i dodatnoj traumi zbog toga što snimku nasilja još dugo može gledati velik broj ljudi. Iznimno je opasna pojava da mladi ljudi na nasilje počinju gledati kao na zabavu i da se pritom ponašaju kao navijači umjesto da pokušaju svoje prijatelje odvratiti od nasilja i odbiju sudjelovati u njemu', ističe Hrvatski filmski savez u čijoj se organiziciji 17. prosinca odvija konferencija 'Uloga medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima' u kinu Tuškanac.


Jedan od ciljeva medijske pismenosti i medijskog obrazovanje je naučiti djecu i mlade kako aktivno koristii medije, kritički ih sagledavat i analizirati te selektirati pozitivne utjecaje, a negativne uočavati i odbacivati, kako bi mediji mogli postati, između ostalog, i sredstvom u borbi protiv nasilja.


U sklopu konferencije predstavit će se primjeri dobre prakse iz Hrvatske i Srbije te otvoriti raspava u ulozi medijske pismenosti u borbi protiv nasilja među djecom i mladima.


Zainteresirani za sudjelovanje na konferenciji mogu se prijaviti na e-mail sanja.zanki@hfs.hr, najkasnije do 15. prosinca. Sudjelovanje se ne naplaćuje, a broj mjesta je ograničen.


Izvor: HAVC