Preskočite na glavni sadržaj

Malo putujuće kazalište – kamishibai predstave za male i velike

Kamishibai - papirnato kazalište, tradicionalni je način japanskog pripovijedanja priča s dugom i bogatom poviješću razvoja, a od svojih samih početaka predstavlja oblik umjetnosti koji kombinira usmene, vizualne i tiskane elemente u pripovijedanju. Gradska knjižnica Poreč će ovaj Advent obogatiti maratonom izvedbi vrsnih kamishibai pripovjedača, za velike i male.
vrijeme: 17.12.2019. 17 h
mjesto: Poreč; Odjel za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč, Trg Marafor 4
url: http://www.knjiznicaporec.hr
O kamishibai kazalištu:

Između dva svjetska rata njegova je funkcija bila zabaviti i educirati djecu ulicama diljem Japana. Tada su kamishibai pripovjedači, noseći na svojim biciklima male pozornice u drvenom kovčegu, putovali od mjesta do mjesta i svojim pripovijedanjem odvodili djecu u jedan osebujan, u realnosti usporedan svijet, umjetnosti i mašte.

 

Oblik se je kao takav razvijao sve do trenutka pojave televizije, kada kamishibai polako postaje samo uspomena i vrijedna kulturna baština. Nakon dugo vremena, poslije brojnih uspona i padova ove jedinstvene umjetnosti, nanovo se budi interes za ovaj tradicionalni oblik, posebno kod brojnih odgojno-obrazovnih ustanova, koje papirnato kazalište uvode kao metodu poučavanja prilikom rada s djecom, ali i s odraslima.