Preskočite na glavni sadržaj

Blagdanska romansa u kinu Kinoteka

Zimske priče naziv je filmskog ciklusa koji u kino Kinoteka do 4. siječnja donosi odabrane filmske naslove koji tematiziraju zimu. Jedno od lica zime koje ovaj ciklus predstavlja je i blagdanska romansa koja će u kinu Kinoteka zaživjeti kroz romantične klasike 'Trgovina iza ugla' i 'Imaš poruku'.
vrijeme: 20.12.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Kinoteka, Kordunska 1
url: https://www.facebook.com/KinoKinoteka
Prvi na rasporedu je Trgovina iza ugla (1940), klasična screwball komedija Ernsta Lubitscha o zapo-slenicima jedne trgovine, koji se za vrijeme radnoga vremena ne podnose, dok se izvan posla upuštaju u anonimnu epistolarnu romansu, bez da su svjesni vlastitih identiteta. Predvođena sja-jnim Margaret Sullavan i Jamesom Stewartom u glavnim ulogama, ono što je mogla biti obična priča o suprotnostima koje se naposljetku privlače zahvaljujući prepoznatljivom “Lubitschevu dodiru” preraslo je u jedan od omiljenih romantičnih filmova svih vremena.

 

Ova je priča još jednom zaživjela kao Imaš poruku (1998), gdje je motiv slanja pisama zamijenjen suvremenim kontekstom chatrooma, u kojem se zakleti poslovni neprijatelji Tom Hanks i Meg Ryan – vlasnica male specijalizirane knjižare i direktor velikog knjižarskog lanca, zbog koje mnogi mali knjižari gube posao. Romantična komedija u režiji Nore Ephron doživjela je veliki uspjeh među pub-likom i kritikom, a značajna je i zbog toga što je riječ o jednom od prvih studijskih filmova koji inter-net nije prikazao kao prijetnju, već kao katalizator romantičnog zapleta, što ga i dalje čini aktualnim. Oba filma na rasporedu su 21. prosinca.

 

Filmovi iz ciklusa Zimske priče prikazuju se od utorka, 17. prosinca do subote, 4. siječnja od 20, od-nosno 18 sati. Cijena ulaznice iznosi 15 kuna.