Preskočite na glavni sadržaj

Novi film Zrinka Ogreste među 101 najiščekivanijim filmom 2020.

Španjolski filmski portal FILMIN uvrstio je novi film Zrinka Ogreste, koji se tijekom listopada snimao u Zagrebu pod radnim naslovom 'Ljudi ne mogu letjeti', među 101 najiščekivanijim filmom 2020.
vrijeme: 27.12.2019.
url: https://www.filmin.es/
 

Film hrvatskog redatelja, koji bi trebao biti dovršen početkom ožujka i u konačnici će se zvati "Plavi cvijet", uvršten je u prestižno društvo redatelja, među kojima su Steven Spielberg, David Fincher, Wes Anderson, Paul Thomas Anderson, Ruben Oestlund, Christopher Nolan, Steve McQueen, Cristi Puiu, Paul Verhoeven, Ulrich Seidl, Sofia Coppola, Nanni Moretti, Pablo Larrain, Leos Carax.

 

Za Ogrestin film, koji je na 50. mjestu popisa, taj popularni filmski portal predviđa da će premijeru imati vjerojatno u "Izvjesnom pogledu" u Cannesu ili na festivalima u Karlovym Varyma i Locarnu.

 

U tekstu se podsjeća na Ogrestin uspješan film "S druge strane", nagrađen na Berlinaleu, te najavljuje kako je njegov novi uradak slobodna interpretacija nagrađivanog djela Ivora Martinića "Drama o Mirjani i ovima oko nje".

 

Ipak, riječ je o posve novom djelu koje malo toga dijeli s izvornom dramom. U središtu je Mirjana, tajnica u maloj zagrebačkoj tvornici konca, koja u danu kad se za nju priprema skromna svečanost povodom 20 godina rada, u svjetlu odnosa s bliskim joj ljudima proživljava sve ono što ju je dovelo do onoga što je danas.

 

U glavnoj ulozi prvi put na filmu je kazališna glumica Vanja Ćirić, a glume i neka od središnjih imena hrvatskog glumišta: Anja Šovagović Despot, Doris Šarić Kukuljica, Nikša Butijer, Alen Liverić i drugi. Važnu ulogu ima i debitantica Tea Harčević, studentica glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

 

Direktor fotografije, ujedno i Ogrestin suradnik u njegova prethodna dva filma (Projekcije, S one strane) je Branko Linta, kostimografkinja je Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.

 

Film je snimljen u produkciji Interfilma iz Zagreba, Zillion filma iz Beograda i Hrvatske radiotelevizije. Snimljen je uz potporu HAVC-a i Filmskog centra Srbije. (Hina)