Preskočite na glavni sadržaj

Postavljena plaketa u spomen na 200 godina od boravka cara Franja I. u Dubrovniku

Brončana plaketa u spomen na 200 godina od boravka austrijskog cara Franje I. u Dubrovniku postavljena je u utorak na pročelju palače Basegli-Gozze u dubrovačkoj povijesnoj jezgri.
vrijeme: 07.01.2020.
 
Tajnik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić istaknuo je tom prilikom kako je stara ploča bila 'zbog nezadovoljstva nekih' uništena.

„Vratili smo je nakon dvjesto godina, kao podsjetnik na tu malu dubrovačku povijest, da imamo trag i na taj dio naše povijesti. Drago mi je da smo to postigli u dogovoru sa suvlasnicima zgrade Dubrovačkom biskupijom i Duškom Čičovačkim. U dogovoru s konzervatorima smo izvorni tekst uklopili u plaketu, uz objašnjenje“, rekao je Orlić.

Suvlasnik zgrade Duško Čičovački podsjetio je kako je od 2002. godine nastojao s Ministarstvom kulture obnoviti izvornu spomen-ploču.

„Konzervatori su gledali broj utora za slova i nismo se mogli dogovoriti je li riječ o replici, premda su je radili vrhunski dizajneri grafike. Pod vodstvom akademskog kipara Vinka Pešorde, od 2017. do 2019. smo napravili dva projekta, ali nismo dobili mogućnost obnove stvarne spomen-ploče, već smo pronašli najbolje rješenje o plaketi koja će to sve opisati. Godinu dana smo sastavljali tekst plakete“, objasnio je Čičovački.

Dubrovnik je postao dijelom Austrijskog carstva nakon Bečkog kongresa 1815. godine, a car Franjo I. grad je posjetio 1818. godine i sa svojom suprugom u palači Basegli-Gozze proveo jedanaest dana te je tada, na inicijativu vlasnika kuće Paula Basegli Gozze, postavljena i spomen-ploča od Carrara mramora, s brončanim slovima i pozlatom. Brojila je ukupno 256 znakova, složenih u dvanaest redaka u tri veličine znakova.

Odljev plakete je, pod pokroviteljstvom Društva prijatelja dubrovačke starine, izradio akademski kipar Vinko Pešorda. (Hina)