Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Boksačko srce'

'Boksačko srce' nova je predstava nastala u koprodukciji Kazališta Planet Art i Teatra Rugantino, čija će se premijera održati 17. siječnja, u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Uloge tumače Filip Vidović i Marko Torjanac, koji potpisuje i režiju predstave.
vrijeme: 17.01.2020. 20 h
mjesto: Zagreb; Mala dvorana KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.rugantino.hr/


Iza naslova 'Boksačko srce' nalazi se duhovita i dirljiva melodrama jednog od najznačajnijih suvremenih njemačkih pisaca Lutza Hübnera koja se zbog svoje univerzalne poruke izvodi na pozornicama diljem svijeta, a priča o boksu služi kao metafora života i životnih borbi te donosi pitanja kako se prema njima postavljamo.

 

Pravi kazališni kreativac, višestruko nagrađivani Marko Torjanac daje višestruki potpis i predstavi – redatelj je, osmislio je scenografiju, oblikovao svjetlo te glumi ostarjelog, bivšeg boksača. U ulozi mladića čiji se životni put nenadano spojio s boksačevim gledat ćemo Filipa Vidovića, sina glumačke legende Ivice Vidovića i glumice Gordane Gadžić, koji se proslavio glavnom ulogom u Ciganinu, ali najljepšem zagrebačkog HNK, čiji je sad stalni član, te je za tu ulogu osvojio nekoliko glumačkih nagrada.

 

Dva majstora na sceni, duhovito i na jednostavan način u Boksačkom srcu donose duboke životne poruke zbog kojih predstava djeluje motivirajuće na gledatelja pozivajući ga da i on sam preispita svoja uvjerenja i spoznaje, a u isto mu vrijeme poručuje da nikada nije kasno za ostvarenje snova, ali i nikada prerano za preuzimanje odgovornosti u životu.

 

Riječ redatelja:

 

'Boksačko srce' je vrlo jednostavna priča koja usprkos tome ili baš zato uspijeva progovoriti o važnim stvarima; o slobodi i autentičnosti, o našim izborima i spremnosti da se za njih borimo. Ono što sam prepoznao kao najveću vrijednost ovog komada je to što “Boksačko srce” u našem kompetitivnom svijetu, orijentiranom i prisiljenom na borbu, ne slavi borbu kao sredstvo supremacije, već kao sredstvo postizanja vlastitih spoznaja i izgradnje karaktera. Boks i boksački ring, pa tako i boksačko srce, u ovom komadu ne predstavljaju poziv na sukobe, već predstavljaju metaforu života u kojemu one najveće i najteže borbe vodimo sami sa sobom i u sebi.

 

Životne priče glavnih likova zanimljive su i inspirativne baš kao i njihov odnos koji se razvija, raste i mijenja i kojima se, uz zanimljive obrate, stvara jedan iskren, autentičan i usprkos svemu vedar svijet.

 

A optimizam koji nudi ova melodrama, nije prazan pamfletski optimizam. On proizlazi iz susreta s pravim životnim problemima, pitanjima i spoznajama, a to je ono što ovu priču čini uvjerljivom, zanimljivom i inspirativnom.

 

Osim toga, kao svaka dobra priča i ova nama kao gledateljima omogućuje preispitivanje koliko smo mi vjerni sebi, svojim vrijednostima, koliko smo hrabri i spremni boriti se za njih.

 

Marko Torjanac

 

Reprizna izvedba održat će se 18. siječnja, a Boksačko srce u veljači publika će moći pogledati 6. i 21., također u Maloj dvorani Lisinski u 20 sati.