Preskočite na glavni sadržaj

Rođendan umjetnosti 2020. / Božanstva vode i zemlje

Rođendan umjetnosti - euroradijski prijenosi iz dvadesetak gradova Europe bit će na Trećem programu HR u petak, 17. siječnja, od 20 sati do ponoći, a događaj kojim se Hrvatski radio uključuje u proslavu  počinje u klubu KSET u 20.30. Radi se o nastupu Mimika Orchestra s projektom "Božanstva vode i zemlje" pod ravnanjem dirigenta i skladatelja Maka Murtića.
vrijeme: 17.01.2020.

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926.-1987.) koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon njegove smrti 1987. godine umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao VJEČNE MREŽE. Svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija organizira svoje slavlje u različitim prostorima uz uvjet da se darovi Umjetnosti mogu međusobno razmjenjivati.

Kao i dosadašnjih petnaest godina Europska radiodifuzijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala nudi izravna uključenja u događaje iz dvadesetak europskih gradova koje pripremaju i prenose nacionalne i nezavisne radijske postaje. Hrvatski radio na svojem Trećemu programu donosi projekt EBU-a u sveukupnome četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći kombinirajući prijenose iz Bukurešta, Bratislave, Libereca, Beča, Graza, Beograda, Lisabona, Stockholma, Limericka, Berna, Antwerpena, Varšave, Lausanne, Kaunasa, Berlina, Moskve, Freiburga, Ljubljane i Zagreba.
 
Europskoj publici ove će godine predstaviti ansambl MIMIKA ORCHESTRA pod ravnanjem njegova osnivača, dirigenta i skladatelja Maka Murtića. Orkestar je osnovan 2010. u Londonu, pa je ova godina obljetnička za njihovo djelovanje kako na hrvatskoj tako i na međunarodnoj sceni. 

Staroslavenska mitologija i doživljaji ceremonijala (od poklada do pogreba, uz snovitu priču o pojednicima u našim prostorima nekoć i danas) čine okosnicu koncepcije koja se zvukovima jazza, rocka, etna i eksperimentalne glazbe već predstavila na uspješnome albumu "Divinities of the Earth and the Waters", odnosno Božanstva vode i zemlje.
 
"Uključivanje u euroradijski projekt milijunskog slušateljstva uvijek je pratilo i predstavljanje zanimljivih koncertnih i/ili klupskih prostora, pa nam je drago da ove godine u niz dodajemo i klub studenata elektrotehnike KSET, nakon izvedbi u muzejima, klubovima, Studentskom centru, Laubi ili Muzičkoj akademiji u Zagrebu", ističu urednice koje Rođendan umjetnosti donose radijskom slušateljtvu već petnaesti put.

Prilog iz Zagreba priprema Odjel Drama, odnosno urednica Adriana Kramarić – koncert u KSETU počinje u 20.30 sati, uz video streaming na FB stranici "HRT - dramski program Hrvatskoga radija" (https://www.facebook.com/DramskiProgramHRa).

Kombinirani satelitski prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija iz dvadesetak gradova Europe možete pratiti u punome trajanju od 20 sati do ponoći, a priprema ga Odjel Glazbeni sadržaji, odnosno urednica i komentatorica Iva Lovrec Štefanović.