Preskočite na glavni sadržaj

Izložba: Cenzura i sloboda izražavanja

Skupna izložba "Cenzura i sloboda izražavanja - O regresiji sloboda u Europi" održava se u zagrebačkoj Galeriji Forum, od 13. do 23. siječnja. Autori umjetničkog koncepta izložbe su Katalonsko kulturno društvo u Beču u suradnji s Galerijom Rudolf Leeb.
vrijeme: 13.01.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Forum

Izložba propituje kakvo je stanje slobode u Europi, koju bi ulogu umjetnost trebala imati u toj sferi, je li moguće postaviti granice slobodi izražavanja i koliko zbog takvih ograničenja trpi demokracija.

"Učinci cenzure, agitacije i manipulacije u današnje se vrijeme jasno ocrtavaju na kulturu i medije, autore kritičkih apela nerijetko se zloupotrebljava u političke svrhe, a njihove pozicije i izjave iskrivljavaju se kako bi se njima utažilo potrebu za senzacionalizmom", ističe se u najavi.

Dodaje se da se umjetnike sve češće osuđuje na kazne zatvora, njihova su umjetnička djela podvrgnuta cenzuri, a oni postaju izloženi agresiji medija, no pod sve većim pritiscima su i novinari, izloženi napadima kojima je krajnji cilj auto-cenzura.

Kritička umjetnost i neovisno novinarstvo sve teže osiguravaju novčana sredstva za neometano funkcioniranje, a novinari i kulturni radnici koji postavljaju nelagodna pitanja suočeni su s ozbiljnim posljedicama i nailaze na prepreke u karijeri.

"Ovom izložbom želimo izraziti našu bezuvjetnu potporu, kako umjetnosti i kulturi, tako i novinarstvu, te vlastitim primjerom utrti put visokim standardima slobode mišljenja i ljudskih prava", ističu organizatori izložbe. (Hina)

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/1047834872240635/